София гласува машинно на вота в 50 секции

14:59, 20 авг 15 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В 50 секции на територията на столицата ще може да се гласува машинно. Това стана ясно по време на брифинг на Централната избирателна комисия (ЦИК) относно предстоящите местни избори, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Софиянци ще може да гласуват машинно обаче само за общински съветници. Своя вот за кмет на общината и на района, както и на референдума, столичани ще трябва да пуснат по старомодния начин - с хартиена бюлетина.

От думите на говорителите на ЦИК Александър Андреев стана ясно още, че този път гласовете, подадени чрез машинния вот, ще бъдат броени заедно с другите. На парламентарните избори за 43-о Народно събрание машинното гласуване бе само ескпериментално и гласовете от него не се отчитаха.

Все още не е ясно в кои точно секции ще бъдат разположени машините. Тепърва ще се изчислява и колко бюлетини ще са нужни за вота, както и колко ще струва той. От ЦИК категорично отрекоха информацията, че бюлетините ще имат допълнителни защити като холограми и баркод.

От 25 август до 9 септември партиите ще могат да се регистрират. ЦИК все още не знаят в колко нови кметства ще се проведат избори след промяната в Изборния кодекс, която намали нужният брой избиратели.

От Комисията отказаха да коментират предложението на СДС за въвеждането на по големи цифри, с които да се гласува на изборите, за да се избегне феноменът 15/15. Според изборни експерти обаче промяната няма да може да стане факт без законодателни поправки в Изборния кодекс, срещу които вече се обявиха от ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама