България е на дъното по прилагане на конвенция за борба с подкупи

16:33, 20 авг 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е на дъното на класация по прилагането на Конвенцията за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица в международните търговски сделки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, става ясно от доклад на „Прозрачност без граници.

22 от 41 страни по тази конвенция нямат нито едно разследване по казуси за подкуп на чуждестранни длъжностни лица през последните четири години, нарушавайки ангажиментите си за борба със случаите на подкуп при международните търговски сделки, обобщават от организацията. Сред тях е и България.

От организацията препоръчват подсилване на капацитета на институциите в съдебната система и подобряване на сътрудничеството между различните агенции. Те смятат, че трябва да се подобри и обучението на разследващите и прокурорите в сферата на трансграничната корупция.  

„Шестнадесет години след влизането на Конвенцията в сила, докладът за напредъка от 2015 г. показва, че само четири от 41 страни по Конвенцията активно преследват компании и фирми, подкупващи чуждестранни длъжностни лица, за да спечелят или завишат стойността на договори или за да получат лицензи и концесии, се казва в доклада. Те са Норвегия, Гърция, Холандия и Южна Корея.

Аржентина е единствената страна коята влошава представянето си, изпадайки от ниво „Ограничено правоприлагане“ към ниво „Слабо или липса на прилагане“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама