Нови открития във В. Търново направи екипът на археолога проф. Хитко Вачев

16:47, 20 авг 15 / Култура 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Археологът проф. Хитко Вачев и неговият екип подновиха разкопките в района на открития през миналата есен в местността Френкхисар Богородичен манастир от XIII-XIV век – времето на Асеневци. Броени дни след старта те веднага се натъкнаха на нови архитектурни находки, съобщиха от пресцентъра на община Велико Търново, с чиято подкрепа, както и тази на Министерството на културата, се водят проучванията.

Под земната маса излязоха останките от постройка, която се отнася към споменатия период, с фрагменти от стенопис и керамопластична украса. Разположението на оцелелите архитектурни части дават основания на проф. Вачев да смята, че е попаднал на трапезарията към Богородичния манастир.

Разкопките са доста активни въпреки дъждовното време. Новооткритата сграда не е била единствената, съществувала на това място. В дълбочина великотърновският археолог попадна също на архитектурни останки от ранно-византийската епоха.

Богородичният манастир от времето на Асеневци бе един от обектите, с които Регионалният исторически музей във Велико Търново кандидатства за финансиране пред Министерството на културата. От държавното ведомство отпуснаха субсидия в размер на 12 000 лева. Местната власт в старата столица също подпомогна финансово начинанието на проф. Хитко Вачев с 18 000 лева.

Откритието му се нареди сред най-значимите за 2014 г. Основното предположение на археолога е, че под Балдуиновата кула се намират останките на един от манастирите „Успение на Света Богородица” или „Св. Богородица Одигитрия”. През настоящия археологически сезон проучванията ще продължат около 40 дни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама