Македония обяви извънредно положение заради имигрантите

17:50, 20 авг 15 / Свят 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Македония обяви извънредно положение по северната и южната си граница заради хилядите нелегални имигранти и изпрати армията да овладее ситуацията, съобщи Reuters.

Няколко хиляди имигранти останаха блокирани в ничията земя между Гърция и Македония. Репортерът на Reuters в град Гевгелия, от чиято гара хилядите имигранти хващат влака за Сърбия съобщи, че приливът на хора изведнъж е спрял.

Говорителят на македонското вътрешно министерство Иво Котевски е заявил пред агенцията, че официалните гранични пунктове са отворени, но властите ще пресекат всички нелегални канали за трафик на хора.

Агенция БГНЕС, пък, съобщи, че само за последните два месеца от Гърция в Македония са пристигнали 40 000 имигранти, предимно от Ирак, Афганистан и Сирия, но и хора от Африка. Според агенцията в последните дни в Гевгелия всеки ден пристигали с автобуси между 1500 и 2000 нови имигранти. На гарата редовно избухвали безредици, тъй като имигрантите бързат да прекосят Сърбия и да влязат нелегално в Унгария, преди стената по границата да бъде довършена.

Агенция Reuters коментира, че ситуацията в Македония вероятно ще се влоши, защото Гърция започна да превозва с фериботи имигрантите от източните острови. В сряда от остров с пристигна кораб с 2500 души, след като в последните седмици на острова, който е само на 20 километра от турския бряг се изсипаха над 20 000 души.

Самите македонски медии също коментират, че Гърция умишлено насочва нелегалните имигранти към Македония.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама