България може да сезира съда, ако друга членка на ЕС наруши правата й

17:50, 20 авг 15 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две жалби от заинтересовани страни са постъпили в ЕК. Те са свързани с въпроса, който бе поставен от българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев относно противоречието с правото на Европейския съюз на гръцкия данък от 26%. Той щеше да засегне всички транзакции на български компании, внасящи стоки от Гърция.

ЕК се е свързала с гръцките органи, за да получи повече информация и разяснения относно аспектите на новите мерки, които предизвикват безпокойство. И ако счете, че те противоречат на правото на ЕС, Комисията може да открие производство за установяване на нарушение срещу Гърция съгласно член 258 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).

В своя отговор Европейската комисия уточнява, че през май 2015 г. е получила жалба и от българските власти. При такива случаи на междудържавен въпрос Комисията може само да  съдейства на страните при обмена на доводите им. В тази връзка е изпратено и мотивирано становище, в което се твърди, че "чрез въвеждането на ограничения за признаването като разходи за данъчни цели при подоходното облагане на някои трансгранични разходи Република Гърция не е изпълнила задълженията си съгласно чл. 34 (за свободно движение на стоки) и чл. 56 (за свободно предоставяне на услуги) от ДФЕС".  А българските органи могат да решат дали да предявят иск срещу Гърция пред Съда на Европейския съюз.

След като гръцкият парламент прие закона за ратифициране на третата спасителна програма миналата седмица, спорния закон и съответно данъка беше отменен.

"Радвам се, че Европейската комисия подкрепи България по този важен за нашите предприятия въпрос", заяви Емил Радев. "Ако данъкът не беше отпаднал, имаше вариант да си потърсим правата по съдебен ред. За щастие в Европейския съюз не се позволяват такива волности, които засягат пряко икономиката и интересите на другите държави в явно нарушение на принципите на общия пазар" заключи Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама