Реформаторите ще свалят цените на горивата със закон

18:33, 20 авг 15 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров подготвят промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Това съобщи за София Topnovini.bg Славов, като допълни, че в момента с колегата си Димитров работят по съставянето му и водят разговори с експерти. Според последните данни в България цените на дизела преди облагането му с акциз и ДДС са най-високи в Европейския съюз. 

„В момента се наблюдава съществена разликата между крайните цени на горивата в България и тези в Австрия, Белгия и Германия например. Днес ми писа един човек, който ми каза, че в момента бензин А-95 в Австрия се продава за едно евро, а в България е около 2,30 лева“, обясни Славов.

По думите му сега действащият закон създава пречка пред големите европейски компании, които имат вериги бензиностанции в България, да внасят собствени горива от чужбина, както и да ги да продават на цените, на които се предлагат в Румъния, Австрия или Гърция. Според реформатора на нашия пазар чуждестранните компании предпочитат да купуват на едро горивата от „Лукой Нефтохим“ и след това да ги препродават. На практика това не било реална и истинска конкуренция и е причината цените на бензина и дизела в България да поддържат високи нива.

„Промените ще бъдат внесени в началото на септември, след което дискусиите по тях ще продължат в икономическата и енергийната комисии към Народното събрание“, поясни Петър Славов. Когато окончателно бъдат завършени, идеите на реформаторите ще бъдат представени и обсъдени с останалите политически партии в парламента.

Славов е на мнение, че проблемът идва от там, че у нас пазарът не е достатъчно конкурентен. Липсата на конкуренция на практика не водила до бързо понижаване на цените при падащите котировки на петрола по международните пазари и спадащия курс на долара. „За съжаление, ги задържа на едни нива, които са същите от началото на юли месец и към момента остават почти непроменени“, поясни депутатът.

По думите му у нас има Комисия за защита на конкуренцията, чиято функция е да следи за непазарни практики и да ги възпрепятства. Друг бил въпросът каква работа върши тази комисия и доколко е ефективна. „От Реформаторския блок много пъти сме я критикували и не съм оптимист за това как ще решат проблемите, които им бяха поставени на вчерашното заседание на Министерски съвет“, каза Славов.

Думите му са във връзка възложената от премиера Бойко Борисов задача на вицепремиера Томислав Дончев да "помоли" КЗК за проверка дали има картел между търговците на горива. До петък комисията трябва да излезе с доклад по казуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама