Събориха 46 незаконни постройки в ромската махала на Варна (обзор)

18:44, 20 авг 15 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
46 незаконни постройки са съборени в ромската махала "Максуда" във Варна. Това е равносметката от първия ден на акцията, въпреки че по план днес трябваше да бъдат бутнати общо 58 колиби. Причината да не бъдат съборени и останалите 15 коптора е огромното количество струпани отпадъци и строителни материали на мястото, което затруднява движението на багерите.

По думите на районния кмет Христо Христов, който събаря незаконни постройки, докато е обвиняем по дело за имотни измами, акцията ще се поднови след една-две седмици. В следващите дни фирмата, която е наета за премахването на копторите, трябва да разчисти отломките.

Някои от ромите, останали без подслон, са настанени в социалния център "Анастасия Железкова“, в приюта на дома за деца "Гаврош“, както и в бившето звено "Майка и бебе“ в квартал Аспарухово.

По-рано днес стана ясно, че определените за събаряне колиби се намират върху парцел от над 40 дка, който е реституиран от наследниците на фамилията Багдатови. Те от години не могат да влязат във владение на имота си, за който плащат данъци. Фамилията е имала намерение да съди държавата в Страсбург.

През целия ден в сърцето на Максуда имаше засилено полицейско присъствие, жандармерия и линейки. Ромите се оплакаха, че не са били уведомени от общината за събарянето на незаконните им жилища. В отговор кметът на района заяви, че от една година на обитателите са връчени заповеди за събаряне на копторите, но действия по доброволното им изпълнение така и не са предприети.

Районният кмет каза още, че в момента се работи по още 150 преписки за незаконно строителство, обследват се улиците "Свобода" и "Под игото", където също ще се стигне до събаряне.

Обстановката в Максуда през деня като цяло беше спокойна. Един ром заплаши, че ще се самозапали, затова на мястото превантивно имаше екип на пожарната. На една от жените й беше станало лошо, но медиците веднага й оказаха помощ.

Единствената ескалация през деня беше в средата на дерето. Там около 40 роми влязоха в конфликт с представителите на жандармерията. Някои от хората се разправяха на висок глас, а в ръцете си държаха брадви и сърпове. Повод за напрежението беше припадък на едно от децата, след което баща му влезе в конфликт с униформените. Роми взеха керемиди и камъни и започнаха да ги хвърлят по полицаите, но те бързо неутрализираха яростта им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама