Безплатните фиданки на Столична община излизат солено

19:23, 20 авг 15 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
350 хил. лв. - толкова ще похарчи Столична община (СО) само през тази година, за да съдейства на гражданите за облагородяване на междублокови пространства. Програмата е „Зелена София“. Част от тези средства обаче ще отидат за необяснимо големи разлики в цените на материалите спрямо пазарните.

Вече пет години по тази програма етажни собствености и НПО-та получават материали за работа, растения, пейки, кошчета за боклук и беседки и т.н. за да направят по-приветливи поне малки части от пространството, което обитават - най-често пред входовете на блоковете.

София Topnovini.bg провери как работи програмата на теория и на практика.

Проектите, които кандидатстват по програмата минават през три етапа на конкурса. Одобрените получават необходимите им материали в края на септември и началото на октомври. Те осигуряват само труда. Инструментите и материалите са собственост на общината, но остават при кандидатстващите. Те са длъжни в рамките на поне три години да поддържат направеното, обясни пред София Topnovini.bg общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева. В последните години тя оглавява и комисията в СО, която окончателно одобрява кандидатстващите проекти.

Като цяло желаещите да използват безплатните материали и насаждения съвестно се грижат за направеното (виж снимките). Над 70 проекта са одобрените през тази година. Радева каза, че през тези години проблемните случаи са единици. Имало например оплакване, че домоуправител отказал да предостави за ползване получените инструменти. Злоупотреби с програмата не са регистрирани, а контролът е възложен на районните администрации.

Желаещите да се възползват от програмата трябва да изработят и свой бюджет в проекта си. Едно от условията е земята, където ще се правят подобренията, да е общинска собственост. Определена е горна граница за финансирането в зависимост от площта, обясни още Радева.

„Много добре работи програмата“, обобщи общинският съветник.

Част от безплатните материали, растения, и т.н. обаче оказва се излизат малко солено, показа сравнение с пазарните цени. И макар да се раздават на желаещите безвъзмездно, те всъщност се плащат от бюджета на столицата, тоест и от същите тези кандидатстващи по програмата. 

Обяснението на Радева беше лаконично: „Ами те са се явили на обществената поръчка”.

Общо пет фирми доставят всички необходими неща за реализацията на програмата. Между тях се разпределят различните видове материали и растителност.

Първата позиция в списъка с цените за остойностяване, публикуван на страницата на общината, е за фиданки – „широколистни фиданки (липа, кестен, явор, клен, бреза, дъб, ясен, върба) - мин.височина 200-250 см”. Цената е 42 лв. Бърз преглед в няколко интернет сайта на различни разсадници и оранжерии показва, че фиданки с подобна височина вървят около 15-25 лв

Близка цена по телефона даде и служителка във фирма „Фидус” ООД, която доставя дръвчетата по програмата – между 15 и 18 лв. На въпрос защо общината обаче е обявила цена от 42 лв. тя уточни, че според обиколката на дръвчетата и годините им цената може да достигне и до 60-80 лв. Според обществената поръчка фирмата трябва да достави за двете години 2014 - 2015 фиданки и растителност на обща стойност 200 хил. лв. Не успяхме да говорим с управителя на фирмата – бил на почивка.

Недоумение будят и други цифри от ценоразписа пирамидална туя - мин.височина 80 -100 см бр. се купува за 16.80 лв., докато на пазара върви до 10 лв.

От „Про плантс”, които пък доставят цветята, обясниха високата цена на луковиците лале – 96 ст. , с това, че ги внасят. Били малко по-скъпи и заради това, че гарантират, че ще цъфтят, както и че в цената им влиза и доставката. По програмата предлагали над 50 сорта лалета и това е средна цена. За сравнение на пазара могат да се намерят цени средно по 0.70 лв.

За сметка на това от фирмата доставяли доста под пазарната цена едногодишни и многогодишни цветя, защото били производители. Действително цените на теменужки и незабравки са обявени по 48 ст., докато на пазара има по 70-80 ст. От фирмата обаче не обясниха каква е отстъпката за големите количества, които доставят на общината, но такава имало.

Впечатление прави, че са избрани и доста луксозни инструменти – едно обикновена коса, например излиза 150 лв. Почти колкото електрическите храсторез и косачка, които са по около 218 лв. Най-евтините обикновени коси за косене вървят по 10-20 лв. Обяснението на общината е, че се държи на качеството.

В края на септември и началото на октомври спечелилите проекти за тази година ще получат необходимите консумативи. София Topnovini.bg ще проследи кампанията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама