Заснеха торнадо край с. Камен бряг

19:24, 20 авг 15 25 648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Торнадо край с. Камен бряг засне Соня Кирова, която публикува снимките във фейсбук.  Става ясно, че кадрите са заснети днес по обяд.

Торнадо, наричано също смерч, е силен атмосферен вихър, който образува въртящ се стълб от въздух, свързващ повърхността на земята с купесто-дъждовен, в редки случаи - с купест облак.

Торнадата имат различна форма и размер, но в най-честия случай имат вид на кондензационна фуния, чийто тесен край опира в земята и обикновено е заобиколен от облак отломки и прах. При повечето торнада скоростта на вятъра е до 177 km/h, диаметърът им на повърхността е около 80 m, а разстоянието, на което се придвижват преди да се разсеят е няколко километра. Най-силните могат да достигнат скорости на вятъра над 480 km/h, да обхванат няколко километрова област и да пропътуват повече от 100 km.

Торнада са наблюдавани на всички континенти, с изключение на Антарктида. Все пак основната част от тях се образуват в т.нар. Алея на торнадата в Съединените щати. Торнада понякога се наблюдават също в Южна, Югоизточна и Източна Азия, югоизточните части на Южна Америка, голяма част от Европа, западната и югоизточната част на Австралия.

Пред Topnovini.bg кметът на селото Георги Кръстев обясни, че не е забелязал такова явление над Камен бряг, нито има информация за това.Той обясни, че от 13.30 до около 14,10 часа над селото е валяло, но дъждът не е бил пороен. Вятърът също не е бил много силен. Няма нанесени щети.

В Областния съвет за сигурност в Добрич също нямаха информация за наблюдаваното природно явление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама