Алексис Ципрас подава оставка, предсрочните избори ще са през септември (обновена)

20:04, 20 авг 15 / Свят 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви, че подава оставка и предложи предсрочни парламентарни избори на 20 септември, съобщиха световните агенции.

 „Сега, когато трудната фаза на преговорите с кредиторите приключи, чувствам морална и политическа отговорност да представя пред съда на обществото всичко, което беше направено от правителството”, заяви той.

"Веднага след обръщението ще подам оставката си и тази на правителството пред президента. Сега вие трябва да решите кой може да поведе страната към трудното, но носещо надежда бъдеще”, посочи още Ципрас.  

Той призна, че кабинетът не е постигнал с кредиторите това споразумение, което е очаквал преди парламентарните избори през януари, когато СИРИЗА дойде на власт. По думите му обаче неочаквана била и реакцията на депутати от управляващата партия, които отказаха да подкрепят документа.

В края на миналата седмица гръцкият парламент след бурни дебати одобри третия спасителен пакет, като депутати от управляващото мнозинство гласуваха „против”. Това доведе до сериозни вътрешни проблеми в СИРИЗА. Въпреки това партията остава популярна и очаква сериозна подкрепа на предсрочния вот, коментират наблюдатели.

По Конституция президентът трябва да връчи мандат на следващите две партии в парламента – Нова демокрация и Златна зора. Не се очаква те да успеят да съставят правителство. Така до изборите ще има служебен кабинет, като гръцките медии вече посочват името на служебния премиер - председателят на Върховния съд  Василики Христофилу. 

„Предсрочните избори в Гърция може да помогнат да се увеличи подкрепата в съюза за третия помощен пакет за Гърция”, коментира  ръковителят на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Мартин Селмайр

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама