Архитекти и учени се обявиха за запазване на соцпаметниците

20:06, 20 авг 15 / Култура 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалистическото наследство е един спомен, който е форма на самокритика, каза директорът на Държавния орган за опазване на паметниците на културата в Берлин и председател на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) Германия проф. Йорг Хаспел пред журналисти по време на кръглата маса „Социалистическото наследство – наследство в риск“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Хората на практика не могат да избират историята си, но могат да размишляват над нея и да си направят изводи как историята е била манипулирана и превърната в инструмент на тоталитарния режим“, сподели той.

Според него запазването на културното социалистическо наследство трябва да се осъзнае като „школа на толерантност“, която учи хората да уважават миналите цивилизации, култури и политически строеве.

Паметниците от социалистическото време трябва да се запазят на местата, където са издигнати, защото са пряко свързани с историята на съответното място, каза още проф. Хаспел. Той уточни, че по този начин хората ще имат възможността да се срещнат с историята, да размишляват над тези паметници, да ги критикуват или да ги превърнат в нещо друго.

Относно противниците на социализма, проф. Хаспел отбеляза, че разбира тези хора, защото този период е свързан със спомени на страдание, на потисничество и на репресии.

„20 век е доста близо до нашата настояща история и затова понякога е трудно да бъде оценен в исторически план. Колкото по-бързо започнем да обсъждаме сериозно и на научно ниво проблемите на периода на социализма, ще гарантираме по-малки рискове от загуба на ценни културни паметници“, каза по време на откриването на кръглата маса председателят на Българския национален комитет на ИКОМОС доц. Стефан Белишки.

През последните години няколко знакови паметника на тоталитарното време предизвикват сериозни обществени дискусии. Пред БНР един от организаторите на кръглата маса архитект Дора Иванова обяви, че паметникът на връх Бузлуджа трябва да получи статут на паметник от национално значение, за да бъде реконструиран и запазен като културно наследство за поколенията.

Мавзолеят на Георги Димитров, който беше разположен в центъра на София, пък беше взривен през 1999 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама