ИКЕА иска да изнася мебели от наши производители

21:13, 20 авг 15 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шведският мебелен производител ИКЕА планира да увеличи доставките си от България и да изгради свой логистичен център в страната ни. Компанията ще търси и нови партньори у нас, с чиято помощ да удвои продажбите си по целия свят до 2020 г. Това стана ясно след среща на основателя на ИКЕА Ингвар Кампрад с министъра на икономиката Божидар Лукарски в централата на дружеството в гр. Елмхулт, Швеция.

Мениджърът „Глобални доставки“ в ИКЕА Хенрих Елм е заявил, че вече се работи по проекта за разширяване на партньорството с български компании. Първият етап на проекта се очаква да бъде завършен до февруари 2017 г. Ще бъдат проучени още потенциални български доставчици. Според Елм има възможности за поръчки в големи обеми, но трябва да бъдат открити конкурентни подизпълнители.

Вече има фирми, които са получили заявки за изпълнение на поръчки в различни сегменти от асортимента на ИКЕА, сред които са текстил, дървени и алуминиеви мебели, матраци и мека мебел, изделия от стъкло, производството на санитарен фаянс за бани и кухни и изделия от порцелан.

Министър Лукарски е споделил, че страната ни е готова да съдейства за изграждане на логистичен център и да има собствено производство на ИКЕА, а правителството ще окаже пълна подкрепа в тази насока.

Той се е похвалил, че мебелната индустрия в България се развива добре през последните години и редица фирми са успели да изградят силни позиции не само в страната, но и на международните пазари.

От друга страна чуждестранните инвеститори се насочват към България, заради стабилността ни в този сектор и благоприятната данъчна политика, отбелязва Лукарски.

В момента ИКЕА има магазин в София и център за поръчки във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама