Над 1000 еднодневни договора са сключили работодатели от Шуменско

06:57, 21 авг 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1062 еднодневни трудови договора са сключили работодатели от област Шумен, сочат данните на местната Дирекция “Инспекция по труда” (ДИТ).

Най-често собственици на малини, сливи и лавандула прибягват до сключването на еднодневни трудови договори, показват данните на ДИТ-Шумен.

Еднодневният трудов договор е с продължителност осем часа и не може да бъде удължаван или съкращаван. Договорите се регистрират в ДИТ, където им се поставят уникални идентификационни номера. Освен всичко останало в договора се посочва и определеното трудово възнаграждение.

“Еднодневните трудови договори могат да се използват само от регистрирани земеделски стопани в сферата на растениевъдството за обработка на насаждения и ръчно прибиране на реколта от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула”, обясни  директорът на ДИТ-Шумен Стела Методиева. Тя допълни, че еднодневен договор не може да се сключва при машинно прибиране на зърнени култури, царевица и друга земеделска продукция.

При еднодневния договор не се връчва длъжностна характеристика, не се прекратява със заповед. По него не се признава трудов стаж и не се дължи платен годишен отпуск.

При този вид трудови отношения всеки ден се сключва нов договор дори, когато работодателят е един и същ и работникът не се променя.

Възнаграждението за положения труд по еднодневния договор се получава в края на работното време срещу разписка.

Авансово внесените осигурителни вноски от земеделския стопанин-работодател са условие за регистриране на еднодневните трудови договори. Работниците се осигуряват във фонд “Пенсии”, трудова злополука и професионална болест. За родените след 31 декември 1959 се правят вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване в универсален пенсионен фонд.

Обезщетенията при трудова злополука и професионална болест се изплаща за срока на неработоспособността, но не повече от 90 календарни дни. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама