Общината предоставя помещение за репетиции на млади таланти

07:29, 21 авг 15 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Сливен ще предостави  помещение, в което млади музикални дарования от социално слаби семейства в Сливен да репетират. Децата са участници в проекта  „Музиката вместо улицата” на големия български музикант Георги Калайджиев и 13 от тях гостуваха на кмета Кольо Милев. Благодарение на Георги Калайджиев те имат възможност да се учат да свирят на различни инструменти – пиано, тромпет, флейта, цигулка, виола, акордеон, да учат солфеж и да показват наученото не само пред наша публика, но и в Германия. 

Пред малките музиканти Кольо Милев изрази своето възхищение от това, че са предпочели да развиват музикалната си дарба, вместо безсмислено да си губят времето или пък да вършат противообществени прояви. Повечето от участниците в проекта са от кв. Надежда, има и от Дружба и Сини камъни.

На музикално майсторство се учат деца от всякакъв произход, стига да имат желание, посочи Радка Кусева един от участниците в проекта, който се занимава с неговото реализиране в България.  Тя е и сред преподавателите на децата, които дават пореден повод за гордост на сливенската общественост .

Проектът „Музиката вместо улицата” се осъществява вече седма година. Той е  изцяло финансиран от Георги Калайджиев, който е родом от Сливен, но живее в Германия и основната му цел е инвестиране в музикално образование на деца от социално слаби семейства, като алтернатива на улицата. Помощ получавам и от свои почитатели и приятели, разказа музикантът.

През месец юни талантливите сливенски деца са посетили Германия и са изнесли концерти в градовете - Аннерод, Лих, Гийсен, Щадталлендорф, Вецлар и побратимения на Сливен град Гера. За представянето си там са получили прекрасни отзиви и подаръци – музикални инструменти, на които да развиват дарбата си. За пътуването на децата средства са осигурени и от Общински съвет Сливен. 

Двама от възпитаниците на Георги Калайджиев вече са приети да учат в Националното училище за музикални и сценични изкуства в Стара Загора, похвалиха се още организаторите на проекта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама