"Японска гравюра XVII - XIX век" гостува в ХГ "Димитър Добрович"

07:35, 21 авг 15 / Култура 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба "Японска гравюра XVII - XIX век"- от фонда на галерията ще бъде открита днес в къща "Добрович", бул. "Цар Освободител", в 12.00 часа.

Официални гости на откриването ще бъдат Негово Превъзходителство Такаши Коидзуми, посланик на Япония в Република България и инж. Кольо Милев, кмет на Община Сливен.

Корените на гравюрата на дърво "укиьо-е" са в традицията на японското средновековно изкуство.Под влияние на будизма и даоизма, които идват от континента, японецът възприема като даденост природата така, както е поднесена от нейния създател. Чувства я като част от себе си. Живее с нейните настроения. Човекът усеща себе си като участник в един процес, на който е присъщ стремежът към самоусъвършенстване, към избавление от страданието и достигането на крайната цел - вечният покой и Нирвана.

Майсторите на гравюрата "укиьо-е" насочват вниманието си към нови за времето си сюжети и теми от заобикалящия свят.В японското изобразително изкуство и литература всички състояния на човека и явления в природата се предават по особено емоционален начин. Тези качества и високата художествена стойност на гравюрите “укиьо-е” впечатляват артистичните среди в Европа, които ги налагат като модно течение и обогатяват значително пластичния език на европейското изкуство от края на XIX и началото на XX век.

Сбирката "Японски гравюри" в Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен включва 30 творби от Хирошиге, Хокусай, Кониоши, Кунисада, Тойокуни І, Тойокуни ІІІ, Йошитоса и др. от циклите: "Петдесет и три спирки по пътя за Токайдо", "Сто пейзажа от знаменитите места в Едо", "Известни места от източната столица”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама