Строят гробищен парк в „Меден рудник“

07:41, 21 авг 15 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Бургас ще се строи нов гробищен парк, като той ще бъде в землището на жк „Меден рудник“. Зам.-кметът Красимир Стойчев е внесъл докладна записка в Общинския съвет за одобряване и разрешение за изработване на подробен устройствен план за мястото, където ще се намират гробищата.

Причината за новия строеж е изчерпването капацитета на сега съществуващия Гробищен парк – Бургас, намиращ се в края на комплекс „Изгрев“. Стойчев посочва, че годишно на неговата територия се извършват между 2000 и 2200 погребения. При запазване на тези темпове предвиденото му разширение ще обезпечи тази дейност за две години, а при максимално уплътняване е използване на всички възможности – максимум за три години. В момента покойниците от „Меден рудник“, Крайморие и Горно Езерово също се погребват там, което създава неудобство на близките да посещават и поддържат лобните места на починалите.

Към момента предвидените за новия гробищен парк поземлени имоти в „Меден рудник“ представляват земеделски земи – частна собственост. Затова е необходимо да се проведе процедура по изготвяне на ПУП-ПРЗ и промяна предназначението на земеделските земи по реда на Закона за опазване на земеделските земи за нуждите на Община Бургас за реализиране на публични дейности. Със заповед на Красимир Стойчев от април тази година е назначена комисия, която да направи оглед на предвидените за гробищния парк поземлени имоти в землището на жк „Меден рудник“. Тя е одобрила предложените парцели, а главни експерти от дирекциите „Устройство на територията“ и „Строителство“ са изготвили задание за проектиране на подробния устройствен план за гробищния парк.

Имотите, предвидени за гробищата, са разположени югозападно от жилищния комплекс, на отстояние 1600-1800 метра, в близост северно от второкласния път Бургас – Средец – Елхово.

Докладната записка подлежи на одобрение от местния парламент в Бургас на сесията през септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама