Картел при продажбата на горива има, убеден е Борисов (обновена)

08:33, 21 авг 15 / Политика 25 771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От „Лукойл“, „Шел“, „ОМВ“, „Еко“ и кой ли не държат горивата на по една-две стотинки разлика. Естествено, че говоря за картел. Това съобщи в ефира на „Нова телевизия“ премиерът Бойко Борисов, който присъстваше заедно с шефа на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Попитан как говори за картел, бе да има думата и решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Борисов каза, че думата на комисията, ако не е такава и не е видно, няма как да го убедят в противното.  

„На есен ще се срещнем с парламентарните групи в Народното събрание и ще мислим за смени по комисиите в парламента. Те са независими от нас, но от парламента не са. Аз вече се срещнах с Радан Кънев и ген. Атанасов. С Божидар Лукарски цяла нощ си говорим, защото човекът от бензиностанция на бензиностанция ми докладва какво е положението“, каза Борисов.

По думите на Ваньо Танов към момента във всички проверени бензиностанции има прибавени други компоненти към бензините и газьолите.

„Изведени са по-големи количества а по малки са продадени. Голяма част от уредите действително са манипулирани и по този начин се укрива печалбата на компаниите“, убеден е Танов.

Според него голяма част от тези бензиностанции в момента на зареждане се оказва, че количествата на горивата не се помръдва.

„Пистолета при наливане, а стрелката не показва движение. Намерени са допълните цистерни, които са нелегално поставени. Това е първата измама към държавата“, обясни шефът на „Митници“.

Втората е при количеството, което отчитат колонките по бензиностанциите. „Плащаш си за 20 литра, получаваш 18“, обясни нагледно Танов.

Третата измама е свързана с качеството на горивата. Във всички бензиностанции имало прибавени други компоненти към бензините и газьолите.

„Ако прибавите нещо, което е по евтино и увеличите количеството, повторно увеличавате печалбата си“, посочи Танов.

Борисов се оплака също, че в най-силните месеци приход на ДДС са по-мали. Във връзка с проверката на ДАМТН в Пловдив Борисов коментира, че със 100 милитра на литър по-малко отчита Пловдивската колонка. Това означавало, че ако заредиш 50 литра, 5 литра по-малко ти слагат, а плащаш повече на кола.

„Винаги първо търся вината в държавата, държавните институции. Може да поканите и министър Лукарски да проговори, защото се показва, че държавата така толерантно е подходила към всички, свързани с газовия бизнес. Там също в бутилките ще покажем какво се случва по нататък”, каза министър-председателят и допълни, че става дума за друга проверка при продажбата на пропан-бутан.

Борисов съобщи също, че дори и горивата във ведомствата били по-скъпи от тези на бензиностанцията.

„Между ведомството и производителя стои посредника. Е, защо са тогава оцветени? На кого вършат работа?”, попита премиерът. По думите му големите вериги мълчат, защото знаят, че правителството знае повече, отколкото си мислят.

По думите на Бойко Борисов имало анонс в днешния брой на в „Сега“, че правителството готви бомба с горивото за отопление. Ставало въпрос за тези, които „бягат пред вятъра за оцветеното гориво“, защото знаели, че това го подготвят управляващите, ако продължат да управляват.

„Много врагове вече си създадохме. Това оцветено гориво какво е всъщност? То е една официална дадена от държавата толерантност за едни хора да се явяват посредници”, подчерта Борисов.

Борисов за прокуратурата: "От мене е абсолютно независима".

Запитан дали е независима от така нареченото задкулисие, министър-председателят даде за пример, че по всеки един въпрос – „дали е тема за цигари, алкохол, захар, петрол, банки“, прокуратурата винаги се задействала.

На въпрос как е възможно името на Делян Пеевски да не присъства в доклада на квесторите за КТБ, Борисов каза, „да са ги написали, ако са открили нередности. 

„Аз мога да гарантирам, че правя абсолютно всичко възможно - през Фонда за гарантиране, през Министерство на финансите. Правим аслоютно всичко да съберем всички цесии. Да приберем парите, които са прехвърлени навън“, категоричен е премиерът.

Борисов напомни, че "дръпнал" първите 300 млн. от КТБ още при Дянков. Според него, ако това е станало плавно, а после се очистят нередностите, е можела банката да не падне. Той каза, че държавата и сега крепи няколко банки.

Попитан какво му е на Делян Пеевски като депутат, че Борисов каза преди време, че ще преговаря с ДПС само без него, премиерът отговори с въпрос.

Какво му е на Цецо Цветанов за вътрешен министър. В един момент обществото се вдигна. Рано или късно постепенно човек се изхабява, изхабява и идва време да дойде друг. С назначаването му за шеф на ДАНС взриви цялото общество. Сега да седне някой да го защитава", обясни той.

Бойко Борисов отново благодари на ДПС, че са подкрепили реформата, но се ядосва, че ги слагат в негласна коалиция. 

"Казваме едно благодаря и спираме да правиме кардинални изводи. Това са неща, които ме дразнят изключително много. Аз съм единственият, който не е правил коалиция с ДПС“, обясни Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама