„Златният Орфей“ заплашен от провал

09:21, 21 авг 15 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опитът за възраждане на легендарния фестивал „Златният Орфей“ е застрашен от провал. За това намекна изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров в сутрешния блок на btv. Той потвърди появили се информации, че има финансови проблеми по организирането на феста, но не заяви директно дали все пак „Златният Орфей 2015“ ще се състои или не.

Димитров гарантира, че от страна на акционерното дружество са направили всичко необходимо по организацията на фестивала, което зависи от тях. Освободили са и леглова база от няколко хиляди места около мястото, където е предвиден да се проведе „Златният Орфей“, която иначе е трябвало да бъде заета от туристи. Оттук нататък нещата обаче не зависят от тях.

В сряда срещу четвъртък е бил създаден инициативен комитет за спасяване на фестивала, като неговите членове са разпространили отворено писмо до медиите, съобщава в. „Стандарт“. Според тях Фондация "Генко Генов" няма пари, за да плати на всички, които са ангажирани в "Орфея", навършващ половин век от първото си издание. Бюджетът на форума, който трябва да стартира на 31 август след 16-годишно прекъсване, е около 275 000 лева.

Домакините "Слънчев бряг" АД поемат шатрата, в която се очаква шоуто, хотелите и храната на стотината човека в музикалната акция. Големият въпрос е откъде ще дойдат финикийските знаци за екипите на допуснатите до конкурса 25 песни, за апаратурата и за ефирното време на БНТ, която трябва да излъчва директно двете вечери.

"Няма прозрачна сметка. Има спонсори, които са готови да дадат пари в името на културата, поп музиката и "Орфея", прославил България по света. Но те не желаят средствата им да влизат в сметката на Фондация "Генко Генов" - държат да се знае кой за какво получава хонорара си", коментират от инициативния комитет. В него влизат Михаил Белчев, Иван Тенев, Александър Петров, Андрей Слабаков, Пейо Пеев, Илия Ангелов, "Ритон", Васил Стоев-Ампега, Дичо, Георги Станчев, Петко Петков, Стенли, Драгомир Драганов, Митко Кърнев и др. Притежателите на правата на търговската марка "Златният Орфей" са БНТ, НДК и Акционерно дружество "Слънчев бряг". "Всички сме вкарани в ужасен сценарий. Надявам се да стане ясно кой стои зад него",  заявила по телефона Дариана Генова, която е директор на фондацията "Генко Генов".

„Златният Орфей“ е международен фестивал на българската забавна песен и се провежда през периода 1965-1999 г. Той възниква през 1965 като конкурс на песни за морето и започва да се провежда в „Бар-вариете“ на курортния комплекс Слънчев бряг.

От 1967 г. носи името „Златният Орфей“ и включва Международен конкурс за вокални изпълнители и Конкурс за нови български естрадни песни. Мястото на провеждане на фестивала се премества в Летния театър на „Слънчев бряг“.

През дълъг период „Златният Орфей“ е един от най-популярните и реномирани европейски фестивали за популярна музика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама