След спешна сбирка в МВР институциите се разминаха за бежанците

14:27, 21 авг 15 / Политика 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След спешна сбирка на премиера и министри и в МВР, посветена на ситуацията с бежанците, институциите се разминаха в изявленията си по темата.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова след среща с премиера Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова, финансовия министър Владислав Горанов, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и шефа на военното разузнаване Йордан Бакалов увери, че "не съществува сериозно увеличение на миграционния натиск към страната ни, извън този, който обичайно следим".

В същото време шефът на  Държавната агенция за бежанците Никола Казаков, който дойде в МВР веднага след срещата, обяви пред медиите, че бежанската вълна спрямо същия период на миналата година се е увеличил над два пъти. 

"Анализираме всички последствия за държавата от миграционния поток“, лаконично отбеляза Владислав Горанов. Финансист номер едно не даде категоричен отговор нужни ли са повече средства за справяне с бежанската вълна.

По думите на Бъчварова това е било редовно заседание на оперативния щаб в МВР, който следи миграционния натиск. Направен бил и анализ на усложнената от последните дни ситуация в трите наши съседни държави.

Според силовия министър съвсем спонтанно на срещата бил поканен и премиерът Бойко Борисов. Той имал разговор с финансовия министър и така се присъединил.

"В последно време се активизират процесите, които се развиват в съседните ни държави. Не се очаква засилен миграционен натиск извън обичайния към България", успокои Бъчварова. Въпреки това били взети допълнителни мерки.

Днес било обсъдено и какви съвместни организационни дейности и действия могат да предприемат органите на реда и представителите на Българската армия във връзка с миграционния натиск. Бъчварова обаче не отговори на въпрос означава ли това изпращане на военни по границата. 

"Средства винаги са необходими", каза Казаков, но не уточни за каква сума става въпрос.

Според него ДАБ в момента разполага с нужния финансов ресурс, за да изпълнява задълженията си. Засега нямало индикация от службите и от други източници, че ще има прехвърляне на бежанци, както беше обявено от сръбския външен министър. По думите на шефа на ДАБ така или иначе целенасочена политика за прехвърляне на бежанци към нас не може да има. Вчера от външно министерство съобщиха, че са отправили запитване до Белград за думите на външния министър Ивица Дачич, че стената в Унгария ще пренасочи бежанците към България и Сърбия. От там обяснили ситуацията с неточен превод. 

"На този етап се справяме с прииждащия поток и мигрантите. На 68% са запълнени бежанските центрове", увери Никола Казаков и изрази задоволството си, че са ускорени са процедурите по предоставяне на закрила. Това била и причината вече да няма засилено движение на бежанци из центъра на София.

"Вече във всички центрове има преводачи и хора, занимаващи се с интервютата. Така не се налага на бежанците да ходят до центъра на столицата", обясни шефът на бежанската агенция.

Европейската комисия е отпуснала средства на ДАБ за реализиране на план за спешни мерки. 80% от средствата в размер на 3.2 млн. евро още преди месец били отпуснати на агенцията. С тях ще бъде изграден подвижен модул за 400 души бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама