805 декларации за помощ за първолаци са постъпили в “Социално подпомагане”-Шумен

14:36, 21 авг 15 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 805 декларации за еднократна помощ за първолаци за учебната 2015-2016 г. от областта са постъпили в Дирекция “Социално подпомагане” до момента в Шумен. Това съобщиха от местното ведомство в града.

В процес на обработване са 158 документа. Броят на отхвърлените е 6. Одобрените декларации са 643 и се отнасят за 662 деца.

Традиционно най-голям е броят на заявленията от община Шумен – 322. След това се нареждат общините Нови пазар, Каолиново и Върбица съответно с 85, 74 и 66 подадени декларации.

Най-малко са документите от община Хитрино – 20.

Размерът на еднократната помощ е 250 лева, като право на нея имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище. Необходимо условие е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на заявленията да е по-нисък или равен на 350 лева.

Доходният критерий не важи за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства или в семейство на роднини или близки.

Семейства, който са получили еднократна помощ за първокласници, но децата им не посещават училище, ще трябва да възстановят сумите, припомнят от Дирекция “Социално подпомагане” в Шумен.

Крайният срок за приемане на заявленията за еднократна помощ е 30 септември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама