МК: Не е получавано искане за паметна плоча на Саръ Салтък на нос Каликра

15:20, 21 авг 15 25 755 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Министерството на културата нито е получавало искане за поставяне на паметна плоча на Саръ Салтък Баба Деде на нос Калиакра, нито е издавало разрешително за такъв акт, нито е изпращало по този въпрос хора където и да било", се заявява в официално становище на ведомството по повод изнесената по-рано днес информация от директора на музея в Добрич Костадин Костадинов информация за намерение да се постави паметна плоча на Саръ Салтък на носа, което той определи като "акт на провокация към българското културно-историческо наследство". Той съобщи, че е алармиран от общинския съветник от РЗС в Каварна Красимир Кръстев.

 „Разпространените на пресконференция днес от директора на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов твърдения, според които Министерството на културата било изпратило хора да слагат плоча на ислямския светец на нос Калиакра, са пълна измислица и категорично не отговарят на истината., съобщават още от министерството.

Зам.-министърът на културата Бони Петрунова каза още, че Саръ Салтък няма как да е завоевател, както твърди Костадинов, защото е митологична личност от 13-и век, когато още България не е завладяна от турците. Може да се сравни с нашия Свети Никола. „Към момента няма никакво съгласуване в Министерството на културата, нито е искано такова нещо, нито е слагано токова нещо.

Процедурата за поставяне на паметник е писмо до Министерството на културата, следва съгласуване, след което се получава разрешение или не. Още повече, че става дума за национален резерват, какъвто е „Калиакра”, посочи зам.-министърът. „Много е грозно да се използват исторически факти за политически борби. „Това просто не подлежи на коментар. Всички исторически и митологични личности принадлежат на историята“, заяви тя.

Директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева също заяви, че в музея такова искане не е постъпвало. Още повече, че музеят не може да даде такова разрешение, тъй като нос Калиакра е публична държавна собственост. Ако постъпи такова искане, то ще се придвижи по утвърдения ред, каза още Дарина Мирчева.

"Няма да коментирам предизборните изяви на кандидата за кмет на Община Варна Костадин Костадинов", заяви кметът на Каварна Цонко Цонев. Той увери, че в Общината не са постъпвали официални документи с искане за поставяне на такава плоча от неправителствени организации или институции. "Явно е почитател на Уилям Шекспир и пиесата му "Много шум за нищо", каза още кметът на Каварна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама