Еколози и архитекти садят милион нови дървета в София

16:07, 21 авг 15 25 1002 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов инициативен комитет, чиято цел е да превърне София в зелена столица на Европа, планира да засади един милион нови дървета на територията на града. "Около 15 хиляди декара земи пустеят в т.нар. "зелени клинове", в междублоковите пространства и в периферията.  Някои са превърнати в сметища, други са територия на незаконни строежи", пишат в писмо до медиите от комитета, в който влизат експерти от “Грийнпийс” - България, „Велоеволюция“, Българска соларна асоциация, Фондация Екообщност, Сдружение „Див Рошков“,  Българско дружество за защита на птиците,Инициатива "Зелени релси в София", Био Град София и Хранкооп - София под координацията на "Група Град".

"Програмата за масово залесяване ще подобри значително качеството на въздуха – постижение, особено ценно във време, когато София оглавява класациите на градовете с най-мръсен въздух в Европа. Наличието на повече зеленина ще доведе и до намаляване на шума - друг проблем, заради който в момента Европейската комисия води наказателна процедура срещу България. Всичко това обаче е само началото. Новите Зелените зони ще увеличат над 4 пъти парковата среда на София, ще насърчат биоразнообразието в района, давайки местообитание за птици и други диви животни, характерни за региона. Някои от тези зелени зони могат да се свържат с подстъпите на околните планини, осигурявайки зелени „коридори“ за излаз към откритата природа. Тази идея е заложена в градоустройствения план на София още през 1938 г. от плана на Мусман, който описва представите си за София като "град-градина", казват още от инициативния комитет.

От там са внесели и предложение до кмета Йорданка Фандъкова да внесе кандидатурата на столицата в конкурса "European Green Capital 2018", който се организира от Европейската комисия (ЕК).

Въпреки настоящото позициониране на София в класацията на европейските зелени градове на предпоследно място, неизползваните природни ресурси на града са толкова големи, че разпознаването им и използването им могат да променят драматично позицията на София в това глобално съревнование", смятат те.

Останалата част от платформата, която предлагат, включва:нова градоустройствена стратегия, насочена към екологично развитие,  мащабна програма за велосипедна и пешеходна инфраструктура, споделени и електрически автомобили, интелигентно адаптивно управление на паркирането, план за контрол на шума и замърсяването на въздуха и водите,  програми за споделена слънчева енергетика, целеви инвестиции в сектора на ВЕИ и постигане на 50% дял до 2030 г., програма за опазване на водите, почвите и зелените системи,  насърчаване на градска зелена икономика и зелени стартъпи,  подпомагане на градско земеделие и фермерски пазари, програма за развитие на градски екотуризъм и развитие на връзките с Витоша, програма за насърчаване на намаляването на отпадъците, компостиране и рециклиране. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама