За привличането на японски инвеститори и туристи в Сливен ще съдейства посланик Коидзуми

16:47, 21 авг 15 25 773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възможностите за разкриване на паралелка за изучаване на японски език в сливенско училище и привличане на туристи от страната на изгряващото слънце в града, бяха обсъдени днес по време на посещението на посланика на Япония у нас Негово превъзходителство Такаши Коидзуми  в Община Сливен. Посланикът, придружен от Мивако Кибаяши -културно аташе, се срещна с кмета Кольо Милев, за да разгледат перспективите за едно съвместно сътрудничество в областта на културата, туризма и икономиката.

„България и Япония имат дългогодишни добри отношения и те могат да се превърнат в основа за изграждане на нови и по-задълбочени  контакти”, посочи кметът. Той подчерта, че Сливен е град с богат културно – исторически облик и би могъл да представлява интерес за японските туристи. В града вече има един японски инвеститор – фирма „Язаки” и възможностите за още подобни инвестиции са напълно реални. Общината разполага с терени и обекти, които биха били подходящи за развитие на бизнес проекти на други японски компании.

От своя страна, посланик Такаши Коидзуми изрази готовност да представи Сливен пред гостуващи през есента у нас японски делегации. „При интерес ще бъдат организирани техни визити тук, за да се запознаят на място с условията за инвестиране”, допълни той.

По време на визитата си в Сливен Негово превъзходителство присъства на откриването на изложбата "Японска гравюра XVII - XIX век " в ХГ „Димитър Добрович”. Там бяха показани 50 гравюри на дърво. Творбите са от фонда на сливенската галерия, а повод за днешната изложба е отбелязването през 2015 г. на 110 години от създаването на ХГ „Димитър Добрович”.Гравюрата на дърво "укиьо-е” е част от японското средновековно изкуство. В нея се пресъздава живота, представя се светоусещането на японеца като част от природата, почитанието му към жената и др.

Гостите на изложбата имаха възможност да наблюдават и провеждането на чаена церемония със завързани очи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама