Стафилококова бактерия разболяла гостите на курбана в с. Божурово

17:11, 21 авг 15 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пробите на 17 от заболелите след дадения курбан за здраве в с. Божурово са с положителен резултат за Стафилококус ауреус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Изследвани са 34 прегледани от общопрактикуващите лекари и в Спешно отделение на МБАЛ – Добрич лица, които са присъствали на курбана. Пробите са изследвани в Микробиологичната лаборатория на МБАЛ - Добрич и в РЗИ - Добрич.

До момента изработените проби в РЗИ - Добрич на още 20 лица, които са присъствали на курбана, но са били без клинични оплаквания, са с отрицателни резултати.

В отдел „Медицински изследвания“ на РЗИ - Добрич от носогърлен секрет на две от жените, които са приготвили и разсипвали храната, е изолиран Стафилококус ауреус.

Предприети са необходимите противоепидемични и профилактични мерки.

Все още не може да се твърди, че бактерията е разпространена от жените, които са приготвяли и разсипвали храната, докато не станат ясни резултатите от изследванията на храните, заяви за Добрич Topnovini.bg директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова.

От Областната дирекция по безопасност на храните казаха, че резултатите от изследванията на храните все още не са готови.

Бактерията стафилококус ауреус е обща. При много хора, бактериите се заселват като част от нормалната флора на кожата и лигавиците, без да довеждат до заболявания: около 20 до 50 процента от здравите възрастни носят стафилококус ауреус- временно или постоянно.

Симптомите се проявяват от един до шест часа, като те са  гадене, болка в стомаха, диария.

„Без да имат някакви симптоми, много хора имат в носоглътката си стафилококи. Затова, при липсата на добра хигиена, предаването им чрез храна става лесно“, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Често хранителни отравяния се получават и когато хора с кожни стафилококови прояви (например с пъпчици) обработват някаква храна .

Припомняме, че 22 души, присъствали на мевлид или курбан за здраве в село Божурово, постъпиха в болница. На тържеството присъстващите близо 80 гости са консумирали осем ястия, приготвени от две жени. Курбанът е бил от заклана в събота домашна овца. Присъстващите седнали на трапезата около 16 ч. Първите оплаквания - повръщане и диария, се появили около 18,30 ч.  На 16 и 17 август в Спешното отделение на МБАЛ – Добрич и от общопрактикуващи лекари са прегледани с оплаквания 34 лица на възраст от 3 до 82 години, 22 от които бяха хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Добрич с диагноза Бактериална чревна инфекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама