Фермерският пазар тази вечер гостува в "Младост" І

18:03, 21 авг 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В петъчната вечер жителите на квартал "Младост І" ще имат възможност на напазаруват по пътя за къщи био продукти от производители. Днес те са обособили щандове във вътрешността на пазарчето в "Младост І".

Производителите предлагат не само пресни плодове, зеленчуци и билки, а и плодови сокове, конфитюри и сладка. Дори позволяват да се дегустира от продукцията им.

От стопанство "Вантана" от с. Петърч, които отглеждат най-разнообразни сортове домати, днес изненадват купувачите със сорта "чушка домат". Вкусът му, разказват стопаните, е по-сух, отколкото на обикновения домат, и е по-твърд, но е домат, само формата му като на чушка.

Към прекрасните домати за петъчната трапеза фермерите от с. Липница, Ботевградско, предлагат домашно козе сирене и кашкавал, както и кисело мляко и месо. 

Пчеларите продават пресен мед и в буркани и парценца от пчелните пити.

Хлябове има за всеки вкус - овесени ядки, със сушени домати, с маслини, с мед и розмарин. Предлагат се готови домашни закуски и домашни десерти за най-гладните купувачи, докато пазаруват.

Много хора се струпват около сергиите. За първи път фермерският пазар е в квартала. Елена от "Младост ІІІ" споделя, че редовно пазарува в "Младост І" и днес е била приятно изненадана, че има екологични продукти.

"Цената на доматите тук не се различава особено от цената на доматите от другата страна, където търговците продават зеленчуци от борсата. Едните са 2,90 лв., другите 3,50 лв., но поне знам, че тези не са третирани с нитрати." 

Производителите казват, че засега не възнамеряват да превръщат петъка в традиционен фермерски пазарен ден в Младост. Но напмнят, че всяка събота са на пазара "Римската стена", а всяка сряда на пазара в кв. "Иван Вазов".

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама