Министър Лукарски проверява бензиноколонките в Бургас

19:49, 21 авг 15 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на икономиката Божидар Лукарски е пристигнал в Бургас, за да извърши проверка на бензиноколонките по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Към 17.00 часа днес са препломбирани 6800 колонки в цяла България, е заявил той, цитиран от радио „Фокус“. Нарушения са открити в 10 колонки или 58 разходомера, което е по-малко от 1% от общо проверените разходомери.

Проверката на бензиностанцията в Бургас не е показала нередности и нарушения.

Основните моменти, в които има манипулация, са свързани с неточността на разходомерите. По нормативна уредба след извършване на ремонт на колонката се подава до Българския институт за метрология заявление от тези, които експлоатират бензиностанцията. От института идват и поставят пломба, която показва, че колонката е сертифицирана.

„Проблемите, за които премиерът говори на Министерския съвет, са свързани с момента, в който се поставя ремонтна пломба, а не е поставена все още тази на Българския институт по метрология, което създава възможности за манипулации по отношение на колонките”, разясни министърът. По думи му, съгласно нормативната уредна в 14-дневен срок трябва да се подаде от експлоатиращия колонката, след завършването на ремонта.

Лукарски бе категоричен, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали има картел при горивата. До премиера Борисов вече е изпратен изготвеният доклад относно структурите на Българския институт по метрология и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Запечатаните колонки към тази сутрин са 10. При тях има 10% манипулация в измерването на разходомерите. „В някои случаи става въпрос за т.н. „хакване” на сървъра, т.е. командването на данните по компютърен път от сървърът в бензиностанцията. Това е нещо, което ние по закон не промеряваме, но сме установили, че има там манипулации, които респективно ощетяват потребителите”, обясни Лукарски и посочи, че от министерството готвят предложение в тази връзка до премиера.

„Друг проблем е, че фирмите, които извършват ремонтите преди сегашното пломбиране, са несертифицирани и би следвало да се изгради нормативна уредба, която да сертифицира фирмите, извършващи ремонт, защото и там би могло да се допусне злоупотреба или манипулация”, разясни Лукарски. По неговите думи, това е положение, което съществува от 20 години, установено е сега и е време да му се сложи край.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама