В Тервел вече започва саниране на два блока

08:36, 24 авг 15 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи изборът на изпълнители, които ще извършат санирането на блокове 1 и 7 в ЖК "Изгрев" на гр.Тервел, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Блок 1 ще бъде саниран от софийската фирма 'ИСА 2000" ЕООД. Строителен надзор ще се упражнява от добричката фирма "ЕСМ" ЕООД . Същата фирма ще изготви и доклад за съответствие на техническия проект за санирането на блока. Инвеститорски контрол за всички работи ще се упражнява от добричката фирма "Жилфондинвест" ЕООД.

Блок 7 ще се санира от добричкото дружество 'Дъга-Апостол" ЕООД. Строителен надзор и доклад за съответствие на работния проект са възложени на варненската фирма "Деомид" ЕООД, а инвеститорски контрол на "ЕСМ" ЕООД гр. Добрич.

Всички дружества са избрани след проведени открити процедури по Закона за обществените поръчки и при спазване на методическите указания на МРРБ една фирма да няма право да участва в поръчките за повече от една обособена позиция (в случая за повече от един жилищен блок).

Общината вече организира работна среща на екипите на дружествата - изпълнители. Нагласите са , че двата блока трябва да бъдат санирани до настъпването на зимния период.Прието е и предложението на Община Тервел блоковете да имат декоративни стилизирани пана върху фасадите си, като паната изобразяват наименованията им - "Здравец" за блок 1 и "Златен клас" - за блок 7.Предвидено е цялостно освежаване на входовете, в т.ч. нови пощенски кутии, звънчеви инсталации и автоматизиран домофон за ограничаване на достъпа до входовете на обновяваните блокове.

Договорите за финансиране за дейностите на двата блока са подписани между кмета на общината, областния управител и Българската банка за развитие в последните дни на март - началото на април. В края на август вече са факт  договорите за изпълнение на строителството, строителния надзор и инвеститорския контрол. Между двата вида договори стоят няколко успешно преминати от община Тервел стъпки - навременно разработване на документация и обявяване на поръчки за конструктивно и енергийно обследване на блоковете, изпълнение на тези обследвания, също много бързо обявяване на поръчки за изнженеринг, строителен и инвеститорски контрол и като резултат - стартиране на процеса по саниране. А той започва в последните дни на м.август с изработване на техническите проекти за двата блока и продължава със строителството, за което се очаква да приключи до края на строителния сезон на 2015 година.

Общинското ръководство се надява, че добрият пример на собствениците на жилища в първите два блока, подкрепен от бързата работа на Община Тервел, ще има положително влияние върху собствениците на останалите 5 сгради в Тервел, които са допустими за включване в програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама