Архитект: Историята на София се заличава с много пари

12:36, 24 авг 15 / Култура 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Историята на София се заличава целенасочено и с много пари, а основният виновен за това е главният архитект на столицата Петър Диков. Това заявиха от инициатива "Граждани за устойчиво развитие" и инициатива "Граждани за София". Днешната пресконференция беше провокирана от изградените стълби при разкопките на Сердика.

"Тези стълби, които струват много, подменят историята ни", заяви арх. Димитър Димитров. Той заяви, че проблемите в столицата са резултат от липсата на култура на управлението.

"Нека най-после се изготви цялостен план за културното развитие на града. Да бъде ясно защо паметника на Самуил например е поставен на това място и дали е подходящо. Ясно е, че София никога няма да стане Европейска столица на културата, но поне да спрем това престъпление с унищожаването на историята на града ни", заяви арх. Димитров.

Участниците в срещата разкритикуваха цялостното управление на София - ремонтите на "Цариградско шосе", "Руски паметник" и столичното метро, в което потъвали много пари.

„Нека потъват, но ефектът от метрото не е, както беше обещано. Вече гузно кметът на града и човекът-метро започнаха да говорят тихичко как, ако отворите обещанията на кметицата, 500 000 граждани трябваше да ползват метрото, но сега под 200 000 души ползват метрото. Отливът от ползването на метрото е показателен. Даже кметицата си позволява да говори за нови станции по трети лъч на метрото, при положение, че гражданите го оспорват в съда”, заяви арх. Димитров.

Според него управлението на столицата е в постоянно прегряване и изпепеляване. Той дори призова премиера Бойко Борисов да свика още другата година избори 3 в 1 - местни, президентски и парламентарни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама