19 хиляди софиянци с увреждания имат нужда от личен асистент, само 1000 получават

12:45, 24 авг 15 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 19 хиляди души с увреждания само на територията на Столична община имат нужда от личен асистент. Отделеният бюджет на общината за това обаче стига за едва 1000 от тях. Това каза пред журналисти зам.-кметът по социалните дейности на Столична община Албена Атанасова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Атанасова посочи, че за тези 1000 души по общинската програма „Асистент за независим живот“ са осигурени 6 млн.лв.

“Промени в условията за „Асистент за независим живот“ няма да има през тази година. Отново залагаме на това да бъде поне същия бюджет, дори и по-голям. Събираме мнения на различни хора, които са ползватели на услугата. В края на годината се очаква да има голямо обществено обсъждане на предложенията за промени в условията за асистент“, каза още тя.

Зам.-кметът по социалните дейности провери ремонта на дневния център за хора с ментални увреждания „Света Марина“. В момента там се прави външна изолация на сградата, като за ремонтът общината е отделила от делегирания си бюджет 240 хиляди лева. По думите на Атанасова от началото на годината над 2 млн.лв. Са били дадени за реновиране и реконструкция на социалните центрове в София.

“За жалост не можахме да изпълним абсолютно всичко от това, което планирахме, защото трябваше да се построи един комплекс за социални услуги”, каза тя.

Капацитетът на дневния център е 60 души. В момента в него са заети 56 места, като 8 от тях за за денонощна грижа.

„Вътре има изградени две кухни за тяхната кулинарна терапия, която ще се прави. Искаме те да се научат да се обслужват сами в кухнята- ако искат да си направят закуска, вечеря или обяд. До няколко месеца ще започнем да правим и отоплителната инсталация, която в момента не е в ред“, посочи Атанасова.

Директорът на центъра Мариана Велева разказа, че миналата зима сметките за ток за надвишавали 10 000 лв. Според нея след санирането на сградата сметките ще паднат драстично. Велева обясни, че дневният център е много важен за хората, които го посещават. При голяма част от тях се вижда сериозен прогрес в развитието им.

„Имаше момче, което проходи тук. Друго проговори. Заниманията тук им действат много стимулиращо. Ние не вярвахме, че толкова голям резултат ще покаже върху тях трудовата дейност, която правят тук, но сме грешили. Резултатът е налице“, каза още тя.

Очаква се ремонтът на дневния център да завърши в края на септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама