Община Варна е санкционирана с милиони за нарушения по европроекти

14:02, 24 авг 15 / Политика 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Варна е санкционирана с милиони левове за нарушения по Закона за обществените поръчки (ЗОП) при изпълнение на европроекти, съобщи на пресконференция независимият кандидат за кмет, подкрепен от ДСБ, Чавдар Трифонов. Общинската администрация е отговорила с мълчалив отказ за наложените й глоби и непризнати разходи на заявлението на Трифонов за достъп до обществена информация по темата.

Местната администрация е санкционирана от управляващите органи по съответните европрограми с близо 2,5 млн. лв., като половината от сумата е непризнати разходи. Със средствата можеше да се изградят две училищни спортни зали или да бъде решен проблемът с водоснабдяването на жк "Изгрев”, коментира Чавдар Трифонов.

Размерът на глобите е само по 5 от изпълнените европроекти, като най-голямата е при "Реконструкция и модернизация на ПСОВ Варна“, както и по "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“.

Заради мълчаливия отказ на кмета Иван Портних да отговори на питането му по Закона за достъп до обществена информация, Трифонов отправи въпросите си чрез медиите и призова градоуправника на публичен диспут. Трифонов днес ще подаде официално и жалбата си относно мълчаливия отказ до съда.

Независимият кандидат за кмет е подготвил ново заявление по Закона за достъп до информация (ЗДОИ), с което изисква действащата към 2015 г. Програма за управление на Община Варна, която кметът е задължително да изготви по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Такава няма оповестена в публичното пространство.

"Управлението не е процес на магия, а на планиране и приоритизиране. Затова във Варна проектите се изпълняват хаотично, не са свързани един с друг, което като цяло ги прави изключително неефективни ”, коментира Трифонов.

Рейтингът на Община Варна за достъп до информация показва темп на спад от 3 години насам. През 2013 година той е 63%, през 2014 – 62,4%, а през 2015-та – 58,8%. Пред нас са общини като Стражица, Добрич, Челопеч, Тервел, Алфатар, Крушари, Разград, Търговище, Бургас и пр. Класацията е изготвена от Програма достъп до информация (ПДИ) и е публикувана на сайта й.

От ПДИ отчитат като недостатък липсата на решенията за завършените процедури по възлагане на обществени поръчки в интернет, на сключените договори за обществени поръчки, както и информация за извършените плащания по договорите за обществени поръчки. Всичко това трябва да бъде публично, за да бъде администрацията и управлението на града прозрачно и съобразено с интересите на гражданите, е мнението на експертите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама