Прокуратурата откри близо 400 нарушения при концесиите на плажовете

14:13, 24 авг 15 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След възложена проверка от страна на прокуратурата, Министерството на регионалното развитие и блогоустройството установи 363 нарушения при концесиите, ползването и поддръжката на морските ни плажове, съобщиха от прокуратурата.

При проверката е установено, че масово е възпрепятстван свободният достъп на гражданите до плажовете. Оказва се, че и в голяма част от тях общата площ на преместваемите обекти и съоръжения, както и на търговските площи, надвишава площта, посочена в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Концесионерите често злоупотребявали и с платените плажни зони, като голяма част от тях надвишават като площ безплатната площ за разполагане на шезлонги и чадъри, което на практика е незаконно.

Негативни са констатациите и по отношение на дейностите, свързани със здравно и медицинско обслужване на гражданите, с обезопасяване на плажовете и със санитарно-хигиенната им поддръжка.

По отношение на плажна площ за свободно разполагане на шезлонги и чадъри са констатирани нарушения на 22 плажа. Първенец е плажът на “Червенка“, където свободната зона е едва 24% от целия плаж. След него се нарежда плажът „Поморие буната“,на който за свободно ползване са предоставени 29%.След това се нареждат „Черноморец Изток“, „Малък плаж Лозенец“ и централният плаж на Бяла- с около 30% безплатна зона.

22 плажа са в нарушение и по отношение на това, че разположението на шезлонги и чадъри е на първа линия до морето, а свободната зона е най-далече от брега.

На 22 плажа има сериозни нарушения и в определянето на площите на преместваемите обекти и съоръжения. Проверката на МРРБ е установила големи разлики в квадратурате спрямо одобрената схема. Безспорен първенец надвишени 1267 кв.м.е северният плаж на Слънчев бряг.

По отношение на определянето на допълнителните търговски площи са констатирани нарушения на 53 броя морски плажа, където отново най-голямо е нарушението северния плаж на Слънчев бряг с 3113 кв.м.

По отношение на морския плаж „Корал“ прокуратурата е протестирала 10 строителни разрешения пред Регионалната дирекция за национален строителен контрол. До момента съдът е уважил 4 протеста на прокуратурата, очаква се произнасяне и по останалите случаи, констатирани при проверката на МРРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама