Криминализиране на "мъртвите души" поиска министърът на образованието

14:15, 24 авг 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Криминализиране на мъртвите души в образованието, повишение на учителските заплати и въвеждане на реални цени на учебниците са сред основните приоритети на Министерството на образованието. Това стана ясно от думите на министър проф. Тодор Танев по време на посещението му в Пловдив, където пристигна за лична инспекция на изгорелия в събота покрив на помощно училище "Стефан Караджа".

"Най-важното е тази учебна година да стартира колкото се може по-добре", посочи той. По думите му осем училища до този момент са заявили, че няма да могат да могат да завършат ремонтите си до края на ваканцията, без обаче това да пречи на учебния процес. "Неминуемо е от общо 2400 училища да не се намери още някое, което няма да успее с ремонтните дейности в срок. Ще гледаме обаче тази година да сме отличници", заяви министърът. "Ще има проблеми, но те ще бъдат минималните в сравнение с другите години", категоричен бе той.

Генерално за проблемите в сферата министър Танев посочи, че те са натрупвани не с години, а с десетилетия и няма как да бъдат решени за няколко месеца. По думите му обаче има достатъчно много резерви. Сред най-големите са т.н. мъртви души.

"Мъртвите души трябва да бъдат сведени до минимум и да се криминализира записването им. Ако получа необходимата помощ от народните представители, то само по този параграф ще имаме един съществен запас", посочи той.

Друг приоритет са учителските заплати, както и борбата, по думите на министъра, с една от "язвите на българското образование" – завишените цени на учебниците.

"Имаме някои близки до криминалните практики в тази област, може би дори се помага и вътре от самото министерство, казвам може би, но това е много трудно да се докаже", заяви министърът и поясни, че вече се е състояла голяма среща с издатели, дала на чиновниците ценна информация.

Втората голяма среща с директорите на всички Районни инспекторати по образованието в страната пък ще с проведе на 1 септември в Камчия, обяви още министърът. Провеждането й е в ритъма за по-доброто започване на новата учебна година, коментира той и изрази надежда, че на нея ще успее да присъства и самият премиер Бойко Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама