Гръцката "Нова демокрация" върна мандата за съставяне на правителство

14:16, 24 авг 15 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на партията "Нова демокрация" Евангелос Меймаракис не успя да състави правителство в Гърция в рамките на 3-дневния мандат, даден му от президента Прокопис Павлопулос след оставката на правителството на Алексис Ципрас, съобщиха гръцки медии.

Меймаракис не успя да се договори с другите парламентарни партии в рамките на съществуващия парламент. Очаква се до края на деня президентът Павлопулос да връчи мандата на Панайотис Лафазанис, лидер на отцепилата се от СИРИЗА парламентарна група "Народно единство".

Според конституцията, в случай на предсрочна оставка на правителството, президентът е длъжен да предложи на няколко опозиционни партии да формират ново правителство, като на всяка от тях се дава тридневен срок.

В случай че нито една от тях не успее да състави нов кабинет, ще бъде назначено служебно правителство начело с председателя на Върховния съд Василики Тану-Христофилу и ще бъдат обявени предсрочни избори.

На 4 август за ратифициране на споразумението за трета кредитна програма за Гърция гласуваха само 118 депутати от правителствената коалиция, а депутатите от лявото крило на СИРИЗА отказаха да подкрепят правителството, с което кабинетът изгуби мнозинството си в парламента. На 20 август премиерът Ципрас подаде оставка и предложи предсрачните избори да се произведатна 20 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама