Кметове на БСП плашат с протест заради сливането на Спешната помощ

14:31, 24 авг 15 / Политика 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметове на БСП също скочиха срещу проекта за Постановление за структурни промени в системата на здравеопазването, който беше публикуван от Министерството на здравеопазването и с който се предвижда сливането на Спешната помощ в София с тази на областта. На срещата, водена от депутата Корнелия Нинова, присъстваха градоначалниците на част от общините, които ще бъдат засегнати, ако предложението на здравния министър Петър Москов бъде реализирано.

Аргументите на управляващите са, че по този начин ще се оптимизира работата и логистиката на спешната помощ. Според левицата - абсолютно неприемлив аргумент. По думите на Нинова 16 районни кметове са дали негативно становище на предложението на Москов.

"Има 6 общински болници, които не предлагат качествено здравеопазване. Аргументите на министър Москов са неприемливи. Щяло да стане по-бързо обслужването. Кой разум може да ми обясни как по-бързо ще стигне линейка от София до Копривщица, отколкото от Пирдоп до Копривщица? Сегашните спешни центрове в общините могат да реагират по-бързо отколкото да се изпращат до София", заяви Нинова. Тя е категорична, че ако бъде закрит дори един спешен център в София-област предстоят протести.

"Имаме изградена спешна помощ, която въпреки, че не е перфектна ни е нужна. Там, където няма болници без спешната помощ, не виждам как ще опазим живота на хората", заяви кметът на Пирдоп, Румен Куневски.

"Изключително ненавременно се прави това нещо. Притеснява ме начинът, по който се случва, никой не поиска нашето мнение. Ако се получи сигнал от София и трябва да поемем крайните територии, какво се случва с нашите 30 хил. жители. С това се цели недостигът да се оправи в София, но не и в областта", смята кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Корнелия Нинова припомни, че подобно предложение имаше и през 2005 година, но беше отменено от Конституционният съд. Тя намекна, че в предложението за сливането на спешните центрове се крие икономически интерес от страна на управляващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама