Събирането на плевенския мечок Костадин с мецаната Берна се отлага

14:35, 24 авг 15 25 471 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Събирането на мечките Берна и Костадин, който дойде в Добрич от плевенския зоопарк, в един подслон се отлага, тъй като това крие сериозни рискове. Това ще се случи най-рано следващата  пролет, съобщават от Общината в Добрич след проведената среща на кмета Детелина Николова със съпрезидентите на Сдружение „Про Зоо Добрич“ – Шафхаузен, Швейцария.

По време на разговора  една от темите е била състоянието на дарената на Добрич преди две години от Зоопарка в Берн мечка Берна и най-новия обитател на центъра в Добрич – мечокът Костадин, настанен засега в съседния подслон, както и евентуалната възможност след преценката на специалистите да бъдат събрани заедно. Това е била и основната цел на визитата на д-р Бурки, активен участник в партньорството от основаването му досега,  и зам.-директора на бернския Зоопарк Юрг Хадорн. Според тях, помощта, която Добрич е оказал в труден момент с временното приютяване на  трите мечки от Плевен, е силно позитивен знак, повишил престижа на добричкия зоопарк. По време на посещението на швейцарските гости в Добрич е било извършено продължително наблюдение на състоянието и поведението на двете мечки, които са в момента разделени в двата отделни подслона на територията на Зоопарка и е била обсъдена възможността те да бъдат събрани заедно още преди зимния сън.

Заключението на специалистите е, че и двете мечки  са в добро здравословно и физическо състояние. Съжителството на двата представителя на този животински вид очевидно предизвиква голям интерес сред посетителите. Но, поведението на новия мечок Костадин показва, че той е силно стресиран, вероятно от отсъствието на другите две плевенски мечки, с които е съжителствал дълго време. При това е доста по-тежък, а и с две години по-възрастен от Берна.

Препоръката на швейцарските  експерти е била приета и от директора на Центъра за защита на природата и животните Севдалина Венкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама