Българи арестувани на протест в Гърция, част от тях вече са освободени

14:56, 24 авг 15 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петима български граждани са били задържани на вчерашния протест срещу функционирането на златна мина в Халкидики, съобщи сайтът GRReporter, цитирайки полицейски източници. Заедно с тях бяха арестувани и още около 70 души, повечето от тях граждани на Германия, Австрия, Швейцария и Полша, които според БНР са хвърляли камъни и коктейли "Молотов" по полицията и са палили огньове. Тя пък отвърнала със сълзотворен газ.

Протестиращите, които затвориха пътя за третия ръкав на Халкидики, са били задържани след протеста, когато са се качвали в автобус, за да се оттеглят от планинския регион на Какавос, където се намира спорното находище Скуриес.

У задържаните е било открито пълна екипировка за бурни протести: чувал със 118 болта, прашки, камъни, противогази, както и 23 чифта огнеустойчиви ръкавици.

В понеделник БНР съобщи, че част от арестуваните, в това число българите, са пуснати на свобода, след като са били разпитани от властите. Четирима души са отказали да представят лични документи и да сътрудничат на полицията и са били оставени в ареста.

Според GRReporter местните жители са разделени по въпроса с експлоатацията на мината. От една страна хората се притесняват, че добивът ще замърси природата и ще прогони туристите, но от друга страна хиляди миньори ще останат без работа. За понеделник е насрочен и контрапротест на миньорите, които искат мините да продължат да работят. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама