Липса на кислород убива рибата във Варненското езеро

15:22, 24 авг 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Високата температура на водата и ниското съдържание на кислород в нея са двата предполагаеми фактора, които убиват рибата във Варненското езеро. Това съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите по повод постъпил при тях сигнал.

Направеният оглед от екоинспектори не е установил брегови източници на замърсяване, нито изтичане на отпадъчни води от плавателни съдове в морето. Извършената проверка е констатирала голям брой измряла риба от вида  "попчета" и "писия" с размер около 5-10 см. по цялото протежение на яхтеното пристанище "Туртура Марина". Някои от екземплярите са били живи. Вследствие на настъпилия прилив в следобедните часове, част от измрялата риба е отнесена навътре в морето.

Взета е водна проба от водите в района по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и нефтопродукти. Резултатите се анализират в Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). От контролираните показатели към момента са налични данни за: pH = 7,91 (в нормите ), температура на водата = 25,8 °С, съдържание на кислород = 3,34 (под нормата). Резултатите по останалите показатели се очаква да бъдат готови на 26 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама