Защитници на пътната безопасност в Бургас против идея за разширение на улица в Морската

15:25, 24 авг 15 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Защитници на пътната безопасност в Бургас се противопоставиха на идея за разширение на улица в Морската градина. Общинският съветник от ГЕРБ Георги Чавдаров входирал докладна запсика, с която предлага да се извърши реконструкция на пътя за паркинга на капаните – на ул. „Поморийска” от ул. „24 пехотен полк”.

В мотивите му е изложено, че посоченият район е изключително оживен през летния сезон и особено в почивните дни, а преминаването е изпитание както за шофьори, така и за пешеходци.

„Голяма част от жителите и гостите на града използват лични автомобили, за да отидат на плаж, а предпочитан за тях е плажът в района на Солниците заради наличния безплатен паркинг и множество заведения в близост. Доста усилия струва на шофьорите придвижването до паркинга на капаните, поради това, че улицата,  по която се стига до там, се стеснява поради обособените паркоместа в дясната й част. В останалата част идващите и отиващите превозни средства трудно се разминават. Край улицата има тротоари, до тях с естествена декоративна зелена стена, а зад тях големи дървета. Има техническа възможност от левия тротоар в посока към паркинга да се отнеме около 1 метър площ, която да се приобщи към главното улично платно, а зад зелената декоративна стена да се изгради алея за пешеходци. По този начин ще се увеличи широчината на улицата и разминаването ще е безпроблемно”, аргументира се Георги Чавдаров.

Общинският съветник предлага изграждане на пешеходна алея на ул. „Поморийска” зад декоративна стена, а остатъкът от левия тротоар да се приобщи към уличното платно. Средствата за реконструкция следва да се заложат при актуализацията на бюджета за 2015 година или в бюджета за следващата 2016-та. Размерът им ще бъде определен от експертите от дирекция „Строителство”.

По този начин проблемът с транспортния хаос там обаче няма да бъде решен, а ще се забатачи още повече, коментира пред Topnovini.bg Михаил Попов от „Безопасни улици от Валя”. Според него трябва да се мисли за намалянето на трафика, а не за увеличаването му.

 „ Решение ще е ако направят така, че там да се ходи удобно без автомобил, за да намалеят колите. Нека има коли до капаните, но за да ги намалят, да направят там да е платено, а зареждането на обектите в района да става само нощем. Ако искат да вършат тази дейности през деня, да го направят, както е в другите държави – с колички, с велосипеди”, каза Попов.

Той предлага да бъде пуснато едно влакче за придвижване по цялата крайбрежна алея. Също така иска да бъде изцяло забранен достъпът на автомобили до Солниците, като там да влизат коли само след издаден пропуск от Общината, но в определено време.

„Хайде стига сме мислили само как да увеличим автомобилите на някое място. Видяхме, че това го можем много добре. Да видим вече дали можем да ги намалим, както правят нормалните държави, каквато уж искаме да сме”, добави в заключение Попов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама