Седмина са задържани в акция срещу телефонните измамници в Пловдив

16:02, 24 авг 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо седем лица са задържани през последните две седмици за телефонни измами в акции под ръководството на Районна прокуратура - Пловдив. Специализираните операции продължава съвместно с отдел "Криминална полиция" на Областната дирекция на МВР, поясниха от прокуратурата.

Пловдивският съд вече остави в ареста двама мъже, срещу които е повдигнато обвинение за умишлено въвеждане в заблуда с цел имотна облага - престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

23-годишният Атанас С. от Ветово е с постоянна мярка "Задържане под стража" заради опит да измами възрастна пловдивчанка.

На 19 август той позвънил на домашния телефон на 83-годишната С. Ж., представил се за неин близък и поискал тя да му заеме пари, за покупка на климатици. В разговора с жертвата си Атанас успял да разбере, че пенсионерката има 5 700 лева.

Атанас изпратил помагач, чийто телефонен номер открил в обяви за продажба на автомобили. Възрастната жена предала сумата на два транша - първо 4 000 лева, а след това 1 700 лева.

След като измамата станала ясна и Атанас С. открит и задържан, той съобщил на полицейските служители къде е изхвърлил счупената сим-карта, използвана за провеждане на разговори за извършване на измамата на възрастната жена.

Районният съд в Пловдив е взел и постоянна мярка "Задържане под стража" спрямо Александър Н. на 37 години, посочват от пресцентъра на прокуратурата.

На 14 август той е задържан на адрес в Пловдив, където отишъл, за да получи пари от 81-годишна жена. Малко по-рано на домашния телефон на пенсионерката се обадило неустановено лице, представило се за лекар и поискало 970 лева за лечение на дъщеря й, която спешно се нуждаела от операция заради счупен крак.

До момента е установено, че Александър Н. е бил изпратен с цел да получи парите. Разследването сочи още, че на 12 август обвиняемият е получил други 1500 лева от 52-годишен мъж от Пловдив, на когото също неустановено лице се обадило по домашния телефон, представило се за негов роднина и поискало като заем горепосочената сума. Александър е оставил парите на място извън Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама