Юнкер отхвърли искането на Гърция за среща на ЕС по въпроса с имигрантите

16:41, 24 авг 15 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли искането на Гърция за неотложна среща на ЕС, на която да бъде обсъден въпроса с нелегалните имигранти. 

Цитиран от агенция Reuters, Юнкер заяви, че страните членки просто трябва да приложат съществуващите споразумения по въпроса.

"Не се нуждаем от нова среща на върха. Страните членки трябва да приемат европейските мерки и да ги приложат на своя територия", заяви той като допълни, че ЕС трябва да състави единен списък със "сигурни страни" , имигранти от които ще бъдат връщани.

През уикенда гръцкият президент Прокопис Павлопулос поиска извънредна среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС), на която да обсъдят бежанската криза. 

Междувременно австрийският външен министър Себастиян Курц призова в понеделник ЕС да помогне на Македония. По време на посещението си в Гевгелия Курц определи ситуацията там като драматична и посочи, че влизането на нерегистрирани имигранти през Гърция трябва да спре. „Европейският съюз най-накрая трябва да погледне и бежанския маршрут през Македония, а не само този в Италия", каза Курц.

В същото време евродепутатите от  комисията по граждански свободи, която в последния месец се занимаваха с новите мерки за справяне с наплива от имигранти, планирани от Европейската комисия, предложи да бъде въведен непрекъснат механизъм за преразпределение на новопристигналите, съобщи "Дневник". 

Според него търсещите убежище ще имат право да избират в коя страна от ЕС да бъдат заселени, въз основа на предпочитанията им към страни, с които имат културни и семейни връзки, знание на езика и т.н. От своя страна държавите ще имат възможност да избират сред кандидатите за убежище, които са ги посочили. 

Целта била да се предотврати вторичното разселване на имигранти, повечето от които, влизайки в ЕС, предпочитат да се заселят в Германия, Великобритания и скандинавските страни, където социалните придобивки са по-щедри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама