Искат референдум за отделянето на град Омуртаг от селата

16:42, 24 авг 15 / Политика 25 775 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Град Омуртаг да бъде отделна община от селата. Това предлага инициативен комитет, който е насрочил Общо събрание на населеното място на 26 септември.

На това събрание ще се предложи да се вземе решение за прилагане на процедурата за организиране на местен референдум или подписка за обособяването на град Омуртаг като самостоятелна община.

Идеята, която реално е трудно осъществима, е на бъдещи местни избори правото да гласуват за кмет на Омуртаг да имат само жителите на града. Един от плюсовете според организаторите на инициативата е, че така разпределението на държавната субсидия, предвидена за общините и средствата от местни данъци и такси ще бъдат разходвани за подобряването на живота в града.

"Хората в селата имат по-различен начин на живот в сравнение с живеещите в Омуртаг, както и специфични проблеми за решаване. Отделянето на града от селата ще позволи тези проблеми да бъдат решени много по-добре.

Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление дава право на хората да направят тези промени в името на общото благо. Всичко е възможно стига да сме обединени и единни в желанието си за промяна",  категорични са от инициативния комитет.

Те дават пример за утвърдени успешни практики в страната като обособяването на град Ямбол и град Добрич в самостоятелни общини.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама