Община Варна опроверга твърденията за санкции по европроекти

17:18, 24 авг 15 / Политика 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Твърденията на кандидат-кмета Чавдар Трифонов, че Община Варна е санкционирана с милиони левове за нарушения по европроекти, са неясни и показват само непознаване на механизмите на еврофинансиране. Това заявяват в право на отговор от общинската дирекция "Европейски и национални оперативни програми” (ЕНОП) след пресконференцията на независимия кандидат за кмет на Варна.

"В никакъв случай не може да се твърди, че община Варна трябва да плаща подобни суми. Напротив, искам да напомня, че по време на правителството на Пламен Орешарски бяха спрени плащанията за България по ОП "Околна среда“. Въпреки това успяхме да спасим проекти на стойност за близо 90 млн. лв., касаещи проектите "Реконструкция и модернизация на ПСОВ Варна“, новото депо във Въглен, "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен“, както и за пречиствателна станция "Златни пясъци".

Водеща община по проекта за тролейбусите е Община Бургас съвместно със Стара Загора, Варна и Плевен. В момента се водят дела за отмяна на така направените констатации на управляващия орган. Казусът е повдигнат от общините на европейско ниво, обединени са усилията да бъде решен положително. Спекулациите по тази тема са вредни и безотговорни не само за града, но и за други големи общини в България.

Считам, че трябва да се адмирира направеното от сегашната администрация по отношение привличането и управлението на близо 300 млн. лв. по линия на европейските проекти за развитието на Варна", пише директорката на Дирекция ЕНОП Ани Николова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама