Беседват за възможностите за интеграция на жените, изтърпели присъди в затвора в Сливен

17:39, 24 авг 15 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кръгла маса по проект „Подготовка и подкрепа за самостоятелен и пълноценен живот на свобода“ организира в Сливен Сдружение „Дете и пространство”. Проявата ще се проведе на 26 август от 13 часа в зала „Май”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 по Програма BG 15 „Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане“, Малка грантова схема.Събитието ще постави акцент върху актуалните въпроси относно прилагането на Европейските стандарти в затворите, поставяйки на преден план хуманното отношение към лицата, лишени от свобода, необходимостта от това те да бъдат подкрепени както на територията на институцията, в която изтърпяват наказание, така и извън нея.

На кръглата маса ще бъде представен сборника „Поглед отвътре”, съдържащ материали за професионалистите, които имат отношение към процеса на ресоциализация и интеграция на жени, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“, и обучителен видеоматериал, насочен към специалисти от различни институции в социалната, здравната и сферата на правосъдието.

„Първоначалният ни интерес беше провокиран от възможността да изследваме връзката майка – дете в условията на затворената институция и от възможностите да работим за нейното подобряване” – споделя Весела Банова, психоаналитик, клиничен психолог и доктор по социология. „На пръв поглед срещата на приложната психоанализа с живота и дейностите в Сливенския затвор изглежда необичайна. Тази среща обаче дава възможност да се сподели „погледът отвътре“. По време на живота си в него тези жени са работили пълноценно, образовали са се, участвали са в театрални постановки, в клубове по приложни изкуства и други дейности, учели са се да бъдат майки. У повечето от тях този жизнен опит е породил желание да практикуват дадена професия, да учат, да пишат писма на децата и близките си... да правят много неща, които не са могли или не са имали възможност да правят преди влизането в затвора. Надеждата ни е, че споделянето на този внимателен и по-различен поглед отвътре, би могъл да промени погледа отвън и да подобри възможностите за ресоциализация и интеграция на жените, които са изтърпели присъдите си в затвора в Сливен и го напускат”, каза още специалистът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама