Събират храна и препарати за ромите във Варна, останали без домове

17:50, 24 авг 15 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Акция по събиране на храна и хигиенни материали за ромите от Максуда, чиито домове бяха съборени, инициираха ромски медиатори, информира Варна утре. Става въпрос за санитарно-хигиенни препарати, като има необходимост и от шампоани против въшки. За предпочитане е храната да е готова за консумация, тъй като в СУПЦ "Анастасия д-р Железкова", където са настанени ромите, няма достатъчно добри условия за готвене. Продуктите могат да се носят в базата на Общностния център на ул. "Капитан Райчо" 103 А.

Всички деца са настанени в социалния дом заедно с близките си, заявиха медиатори, участвали в настаняването. Те бяха категорични, че няма случаи на разделени от родителите деца. По данни на общинската дирекция "Социални дейности" в СУПЦ са настанени общо 135 лица, от които 77 деца. Сред тях има такива, които първоначално са отказали, но на следващия ден поискали да бъдат настанени в социалното заведение. Не е имало желаещи да се настанят в домовете "Княгиня Надежда" и "Гаврош", а някои от обитателите на съборените ромски къщи категорично са отказали предложените им от местната власт възможности.

Междувременно стана ясно, че възрастна жена, чиято къща в Максуда е била съборена, е починала тази нощ. 67-годишната Иванка Панайотова е била сред първите настанени в СУПЦ. В неделя преди полунощ дежурният в приюта чул, че жената диша тежко и повикал "Бърза помощ“, предаде Дарик. Пристигналите медици ударили инжекция и дали лекарство на жената, като й поставили и кислородна маска.

На служителя поръчали да следи за състоянието й и пак да ги потърси, ако се наложи. Час по-късно, след като нямало подобрение, дежурният отново повикал линейка, която отвела Иванка в болница. Там около 4 часа сутринта пенсионерката е починала. Вероятната причина за смъртта й е сърдечна недостатъчност. Тя била в приюта заедно с мъжа си, като засега още не са открити техни роднини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама