Безплатно лекарство за рак на гърдата липсва в аптеките

18:02, 24 авг 15 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Болните от рак на гърдата останаха без безплатния широкоизползван лекарствен продукт „Киареста“, след като той се изчерпа в аптечната мрежа в страната, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Сега онкоболните ще трябва да си закупуват сами лекарства, които са аналози на „Киареста“, каза председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров пред София Topnovini.bg.

Процедурата по набавянето на сходен лекарствен продукт в този случай минава през лекарска комисия в онкологична болница, която описва протокол с ново лекарство, който след това трябва да се завери в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). От там пацинтът ще трябва да отиде при общопрактикуващия си лекар, който да му изпише новоназначеното лекарство, а след това да го закупи от аптеката. Целият този процес отнема най-малко две – три седмици, обясни д-р Кацаров. Това от своя страна нарушава ритъма на лечение и крие рискове за здравето и живота на болните с рак на гърдата.

Първият сигнал до центъра е бил подаден миналата седмица. От сдружението са се опитали да се свържат с вносителя на медикамента „Неола Фарма“ ЕООД, но без успех. В Здравната каса и в Изпълнителната агенция по лекарствата няма информация защо липсва медикаментът.

Относно недостига на туберкулин за задължителните проби манту на учениците от първи до десети клас, които подлежат на имунизация, д-р Кацаров сподели, че не е разбрал за сигнала и е учуден, че точно това  липсва. Председателят на ЦЗПЗ обяси, че мантуто е проба за това дали човек има имунитет срещу туберкулоза и добави, че има по-модерни методи за установяването му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама