Анкета на ВСС показва, че над половината магистрати се съмняват в морала му

18:47, 24 авг 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анкета, проведена по поръчка на Висшия съдебен съвет (ВСС) сред магистратите показва, че 56.36% от тях са на мнение, че членовете му са податливи на външни влияния, съобщава „Правен свят“. 

Общо 52.95% от участвалите в проучването 1592 магистрати и 3628 съдебни служители, както и граждани и юристи извън системата се съмняват в морала на членовете на ВСС.

Анкетираните са посочили, че това са двете основни причини за ниското доверие към Съвета.  Третата посочена причина е недостатъчно добрият подбор на членовете на ВСС. 

Съдебните служители сочат като важен фактор за ниското доверие във ВСС непознаването на работата му (49.42%), извеждат и липсата на прозрачност в дейността му (45%).

Изследването показва, че мнозинството от всички анкетирани групи е на мнение, че ВСС трябва да работи по-прозрачно.

Проучването, поръчано от съвета, потвърждава, че повечето граждани по-скоро нямат доверие в съдебната система. Анкетата е установила, че близо 57% от хората, участвали в допитването, отговарят с "не" или "по-скоро не" на въпроса дали имат доверие в системата. Едва 15.7 на сто от гражданите казват, че вярват на съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама