Раздават благотворително хляб на мира на диабетици в Разград

07:20, 26 авг 15 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В продължение на инициативата „Хляб на мира“, Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ ще използва добитата ръж от реколта 2015 г. с благотворителни цели, съобщават от асоциацията.

Преди няколко месеца Асоциацията взе решение добивът от ръженото поле тази година да бъде оползотворен, като бъдат подпомогнати хора със здравословни проблеми, чието хранене изисква консумация на ръжен хляб.

 Днес, в офиса на Сдружение „Диабет“ в Разград, което е партньор на кампанията, ще бъдат раздадени 600 броя ръжен хляб.

Инициативата „Хляб на мира“ стартира през 2013 г., когато в 12 държави членки на ЕС от Централна и Източна Европа са засети семена от ръж, добити от полето около Помирителната църква в Берлин (мястото на някогашната Берлинска стена). Част от получената реколта страните-участнички изпращат обратно в Берлин и тя е използвана за символичното замесване и изпичане на Хляба на мира.

НАЗ се включва в инициативата през м.юни 2013 г. Председателят на НАЗ по това време, Ангел Вукодинов, поема ангажимента за отглеждането на първата реколта от ръж на българска почва. Семената са положени в землището на с. Драгомир, близо до Съединение. НАЗ поверява грижата за следващата реколта от ръж 2014/2015 г. на Председателя на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието и настоящ зам.-председател на НАЗ –  Мариела Йорданова. Нейното стопанство се намира в района на Кубрат и е част от Лудогорието, характеризиращо се не само с плодородната си почва, но и с културно-историческото си значение, свързано с археологическото наследство от Тракийската и Римската цивилизации.

В церемонията по откриване на жътвата по проекта „Хляб на мира“, която  се състоя в началото на юни в землището на Кубрат се включи и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама