Бургазлии скочиха срещу разширяването на улица в Морската, искат ограничаване на трафика

07:39, 26 авг 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургазлии скочиха срещу идея за разширяване на улицата, водеща към паркинга на капаните. Те създадоха интернет петиция, с която изразяват недоволството си.

Предложението е на общинския съветник от ГЕРБ Георги Чавдаров. Той е входирал докладна записка в местния парламент, с която иска реконструкция на продължението на ул. „Поморийска” от ул. „24 пехотен полк”. В мотивите си той посочва, че посоченият район е изключително оживен през летния сезон и особено в почивните дни, а преминаването е изпитание както за шофьори, така и за пешеходци. Според него доста усилия струва на шофьорите придвижването до паркинга на капаните поради това, че улицата, по която се стига до там, се стеснява поради обособените паркоместа в дясната й част.

За целта той предлага улицата да бъде разширена, а от левия тротоар в посока към паркинга да се отнеме около 1 метър площ, която да се приобщи към главното улично платно, а зад зелената декоративна стена да се изгради алея за пешеходци. По този начин да се увеличи широчината на улицата за безпроблемното разминаване на колите.

Според създателите на подписката това разширение е в разрез с декларираните от Община Бургас намерения за ограничаване на автомобилния трафик в града чрез изграждането на велоалеи.

„Ние сме против разширяването на тази улица! По този начин няма да се реши транспортният хаос, а само ще се създаде по-голям такъв. Улицата води до паркинг с около 50 места за паркиране, който се намира в близост до Буферна зона на запазена екосистема Влажни зони Бургас. Разширяването на улицата ще доведе до увеличаване и на паркинга, което пък неминуемо ще доведе до разрушаване на крехката Екосистема в района”, категорични са бургазлии, застанали срещу предложението на Чавдаров.

Те изразяват категоричното си мнение, че искат ограничаване на автомобилното движение до паркинга на капаните и спиране на достъпа на автомобили до района на Солниците.

Против идеята застана и фондация „Безопасни улици от Валя”. Михаил Попов от организацията коментира пред Topnovini.bg, че разширяването на улицата няма да разреши проблема с транспортния хаос там, а само ще го забатачи.

Дали ще бъде прието предложението на Георги Чавдаров ще разберем на предстоящата сесия на местния парламент през септември, когато докладната записка ще бъде разгледана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама