Доброволци спасили обърнат в реката каяк, докато чистят дунавските острови

09:49, 26 авг 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дъжд и силен вятър се опитаха да осуетят третата акция по почистване на Дунавските острови. Акцията стартира на 19-ти август и по план трябваше да продължи до 23-ти август, но поради лошите атмосферни условия приключи ден по-рано от планираното. Въпреки това, доброволците успяха да съберат 36 чувала отпадъци, 15 от които рециклируеми, съобщиха организаторите от ТД "Приста".

Стана ясно, че дори и някои от участниците в ТИД (Tour International Danubien) са се присъединили за първия ден към групата, плаваща с цел почистване на островите. Срещу бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) доброволците са забелязали на фарватера обърната лодка, участваща в ТИД, и са осъществили спасителна акция. В рамките на един час екипажът на обърнатия каяк и самият каяк са извадени на брега, а 10 минути по-късно там са се разминали два шлепа.

Спасителната акция, насрещният вятър и вълните са забавили доброволческата група и тя е пристигнала на носа на остров Алеко около 17 ч. Там участниците са намерили стари отпадъци, които са започнали да се разпадат на части и не са годни за рециклиране. Сред тях е имало и множество, които са характерни за санитарни помещения.

В началото са събрани 11 чувала с отпадъци, изнесени с моторна лодка до Сандрово и са лагерували до брега край Сливо поле. Поради силен дъжд и вятър, те са останали там и през следващия ден и са използвали времето да почистят брега около лагера си. Събрани са още 25 чувала отпадъци, 15 от които рециклируеми. Оказало се е, че по-стръмните склонове към реката са използвани за сметище и са изобилствали от торби, пълни с боклуци, а също така и строителни отпадъци.

Лошото време е принудило доброволците да продължат с беседи, свързани с биоразнообразието край реката, както и разходка в Русе с посещение на Регионалния исторически музей (РИМ) и Екомузея.

В акцията са участвали общо 20 души, от които 15 доброволци и 5 експерти и други придружаващи лица, като е имало и участник на 5 годинки.

В близките месеци предстоят още акции по почистване на Дунавските острови, като следващата ще се проведе в периода 11-13 септември на остров Мишка, намиращ се в близост до с. Ряхово, между Русе и Тутракан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама