Булевард в ремонт е любимата „велоалея“ на столичани

10:39, 26 авг 15 25 448 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Любимата „велоалея“ на столичани се оказа ремонтираният от началото на август бул. "Витоша" в отсечката между бул. "Патриарх Евтимий" и връзката с бул. "България". Основната част от проекта е подмяната на релсовия път и ремонта на мостовото съоръжение. Също така ще бъде подменена пътната настилка по булеварда, ще бъде поставено ново осветление и тротоари.

Реконструкцията налага трасето от „Патриарх Евтимий“ до пресечката с бул. „Пенчо Славейков“ да бъде временно затворена за автомобили.

Екип на София Topnovini.bg провери на място работата по булеварда, както и настроенията сред преминаващите граждани. За броени минути екипът ни срещна в затворената част десетки велосипедисти.

Стефан Купенов е на 46 години и казва за себе си, че често се придвижва из столицата с колело. Рядко минава през района, но отчита идеята за реконструкция на бул. „Витоша“ като добра.

„Не бих казал, че машините и работниците ми пречат да премина. Когато няма ремонти, има много коли. Сега няма автомобили и е по-спокойно“, казва Стефан.

По думите му карането на колело в София не е лесна работа, но придвижването е по-бързо и удобно. Особено приятно било по алеята на бул. „Цар Борис Трети“.

„В центъра срещам затруднения. На пешеходната зона на „Витошка“ ще бъде разумно, ако се изгради една алея“, предлага 46-годишният софиянец.

Меги всеки ден отива и се прибира от работа в центъра с колелото си. Тя разказа, че всеки ден минава през бул. „Витоша“ и ремонтът не ѝ се отразява по никакъв начин.

„Ако бях с кола, може би щеше да ме затормози. Не се притеснявам, но е проблем, че трамваите не се движат“, казва Меги.

На свой ред тя предложи да бъде направено метро до Южния парк, защото за нея щяло да бъде много полезно.

„Обичам да карам велосипед, защото е удобно, бързо, евтино и екологично –много неща в едно. Това е типично по европейски, но в София не е лесно особено за младите колоездачи“, обясни Меги, но допълни, че когато човек има силно желание, ще го направи независимо от препятствията.

Жорж Донков живее в района и се прибира след едномесечно отсъствие от столицата – ходил е на почивка.

„От гарата до тук таксито ми взе 10 лева – беше истинско приключение“, разказва софиянецът.

Жорж не се оплаква от шума, защото според него участъкът определено е имал нужда от ремонт. „Откакто е построен, не е пипан. Ще изтърпим неудобството още седмица-две и след това всичко ще е по старому“, убеден е 48-годишният мъж.

По думите на Василка Стоилкова ремонт трябва да има, но да се „действа по-бързо“. Тя е на 73 години от „Лозенец“ и отдавна не бе минавала през този район на София.  „Предвижването е трудно и хората, които отиват на работа, не знам как се оправят. Все пак е добре столицата да се обновява“, казва Василка.

Веселина Дачкова бе спряла с автомобила си преди кръстовището на „Витоша“ и „Пенчо Славейков“. Според нея е удачно трасето да бъде затворено сега, защото повечето столичани са на почивка и движението не е толкова натоварено.

„Често минавам оттук и ме изненада, че пътят е затворен. Преди няколко дни не беше така“, изненада се тя.

Недоволни от неудобството не липсваха. Една възрастна двойка премина между релсите, където работниците се суетяха. По думите им кметът на Столична община Йорданка Фандъкова „през крив макарон ще види пак да стане кмет“.

„Не е предизборно, а антиизборно. Трябва да се ремонтира булевардът, но при по-добра организация. Да не се нарушава режимът на хората. Поне подлезите да работят“, оплакаха се те, но не пожелаха да се представят.

Също така гражданите не били информирали навреме. Като се влагали толкова много пари да се прави качествено. „Мен ме дразни, че след една година наново трябва да се правят ремонтите, а сега усвояваме европейски пари“, казват те.

На свой ред бизнесът в района също недоволства от реконструкцията. Шумът и мръсотията отблъсквали клиентите от кафетата в близост до бул. „Витоша“. Управителите на няколко кафета се притесняват, че ремонтът ще продължи и след летния сезон.

Реконструкцията на бул. "Витоша" на стойност около 8 млн. лева е част от инвестиционната програма на Столичната община.

До началото на септември първият етап от работата трябва да приключи. В зависимост от трафика и метеорологичните условия ще се прецени дали да продължи ремонтът на бул. "Витоша" до входа на Южния парк или да остане за догодина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама